"Индипендънт": Шансът демократите да успеят на изборите е 53% - не много комфортна граница

"Индипендънт": Шансът демократите да успеят на изборите е 53% - не много комфортна граница
БГНЕС
A A+ A++ A

За демократите вечерта на вторник ще бъде напрегната не само заради Хилари Клинтън и нейната задача да победи Доналд Тръмп на президентските избори. Те са изключително притеснени и за успеха на другата голяма задача, която трябва да изпълнят, за да станат способната да управлява партия във Вашингтон.

Каква част от територията, загубена през последните години в Конгреса, могат да си върнат?

Ако перспективата пред Клинтън изглежда окуражаваща, историята става значително по-нюансирана, когато става въпрос за Кепитъл хил. Взимането на макар и малки завоевания от мнозинството в Камарата на представителите е почти сигурно, но не и до степен, достатъчна то да бъде преобърнато, пише БГНЕС.

Демократите обаче влагат ресурси и енергия в поемането на контрола върху Горната камара (Сената), която ще бъде от съществено значение за президента Клинтън, ако тя иска успешно да налага своя дневен ред и нейните номинации за ръководни позиции да бъдат одобрявани. Това е така, особено когато става въпрос за попълването на вече празното място във Върховния съд и други позиции, които могат да се опразнят през следващите четири години.

Тази задача би трябвало да бъде изпълнима. На сегашните избори (за членове на Сената, 34 от 100 сенатори – бел. ред.) републиканците трябва да защитят не по-малко от 24 места, докато демократите – само десет. Освен това много от тези републикански места са в „лилави“ щати, където гласоподавателите са разделени, грубо казано, поравно в своята преданост към двете основни партии.

Въпреки това нищо не е сигурно, показват последните социологически проучвания от понеделник. Демократите може и да имат малко над изравнените шансове да спечелят четирите места, от които се нуждаят, за да поемат контрола върху камарата, но ключовата дума тук е „малко“. Победа с четири места ще остави и двете партии с по 50 сенатори, но настоящият заместник-председател ще има решаващия глас.

Според секцията „The Upshot“ на „Ню Йорк Таймс“ шансовете на демократите да успеят да извоюват необходимото им мнозинство са 53% - не много комфортна граница. Информационният сайт на Нейт Съливан FiveThirtyEight казва, че шансовете са 50 на 50, докато социологическата агенция RealClearPolitics посочва, че Демократическата партия ще получи само още три места, малко по-малко от това, което им трябва.

Републиканците от своя страна проявяват увереност, която ще отприщи бедствие. „Ще запазим мнозинството“, обяви сенаторът от Арканзас Том Котън, заместник-председател на Националния комитет на републиканските сенатори.

Демократите се осланят на токсичното присъствие на Тръмп начело на републиканския списък, което трябва да пробие най-уязвимите републиканци с място в Сената – най-вече Рон Джонсън в Уисконсин, Кели Айоти от Ню Хемпшир и Пат Туми от Пенсилвания.

Но президентската надпревара изглежда стана още по-напрегната през последните дни, като републиканците се надяват, че ефектът на Тръмп, ако е бил негативен, вече е преодолян. „Не смятам, че президентската надпревара ще бъде голям фактор... (гласоподавателите) да се разграничат от президентската надпревара от една страна... и кандидатите за Сената“, допълни сенатор Котън.

Би помогнало и това, че Фондът за лидерство в Сената (който подкрепя републиканското мнозинство в Горната камара – бел. ред.) е засилил шансовете на своите кандидати с похарчени 37 млн. долара за реклами на най-уязвимите места.

Флорида е едно от оспорваните места, в които републиканците имат увереност, благодарение отчасти на разпознаваното име и дълбоки джобове на техния кандидат сенатор Марко Рубио, който също така участва и в президентската надпревара, преди да отпадне. Неговият опонент-демократ Патрик Мърфи е с няколко пункта по-назад преди гласуването във вторник.

Както винаги се очаква Флорида да създаде съспенс във вторник и при президентската надпревара, като Клинтън по всяка вероятност има малко по-големи шансове от Тръмп там. Ако тя наистина победи в щата, то това би било благодарение на разделянето на предаността на избирателите, които ще направят нея президент, но Рубио сенатор.

„Ако не смятате, че изборите във Флорида ще бъдат оспорвани, можете да влезете в „Гугъл“ и да видите президентските избори от 2000 година“ в щата, каза Рубио пред привърженици в Пенсакола този уикенд. Той има предвид надпреварата между Джордж Буш и Ал Гор от същата година, която беше решена, чак след като стана ясно, че Буш печели в Слънчевия щат със само 537 гласа.

Републиканците са все по-оптимистични и за шансовете, че бившият сенатор (от Демократическата партия – бел. ред.) Евън Байх, който се опитва да спечели отново мястото си в Индиана, може да бъде премахнат, което би било пропусната възможност за демократите, които пък смятат, че той ще победи.

Проблеми обаче има републиканският конгресмен Джо Хек, който има относително добри шансове да открадне мястото в Сената в Невада от оттеглящия се лидер на малцинствата Хари Рийд. Неговият опонент от Демократическата партия Катрин Кортез Масто обаче изглежда готова да го победи, отчасти заради прилива на ранно гласували латиноамерикански избиратели в щата.

Материалът е на Дейвид Ъсборн и е публикуван във в. "Индипендънт"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"