Клинтън избра Тим Кейн за вицепрезидент

Клинтън избра Тим Кейн за вицепрезидент
Източник: Flashnews
A A+ A++ A

 

Претендентката за президентския пост Хилари Клинтън избра за свое вице Тим Кейн, сенатор от щата Вирджиния. Наблюдателите смятат, че 58-годишният политик ще помогне на Клинтън да привлече гласовете на силния пол и на латиноамериканците, предаде БГНЕС.

Кейн е роден в щата Минесота в католическо семейство, което предполага подкрепа на латиносите в САЩ. През 1979 година той завършва икономическото си образование в университета на щата Мисури, а след това и юридическо в Харвардския колеж по право. По онова време той няколко месеца работи с католически мисионери в Хондурас. След това е адвокат.

През 1994 година Кейн бе избран в градския съвет на Ричмънд, щата Вирджиния, а през 1998-2000 години бе кмет на този мегаполис. Година по-късно той бе избран за вицегубернатор на Вирджиния, а сред 5 години стана и губернатор.

Твърдеше се, че Барак Обама е обсъждал кандидатурата му за вицепрезидент, но в крайна сметка е предпочел по-опитния и авторитетен политик Джо Байдън.

През 2000-2011 години на Тим Кейн бе поверен и председателския пост на Националния комитет на Демократическата партия. Той бе сменен от Деби Васерман-Шулц, която в хода на сегашната президентска кампания трябваше да подаде оставка заради скандала с огласените писма на комитета. От тях стана ясно, че ръководството на партията е нарушила неутралитета по време на първичните избори и е подкрепяло Хилари Клинтън в ущърб на Бърни Сандърс, който накрая наистина загуби.

Според наблюдателите Кейн представлява „демократ от основното течение“, чийто позиции са близки до възгледите на действащия вицепрезидент Барак Обама. Сенаторът не е бил замесен в никакви големи скандали, неговата фигура е добре известна на партийните активисти из цялата страна. Той има опит в работата на законодателните институции и се радва на уважението на много партийни членове.

Според вестник „Ню Йорк таймс“ Тим Кейн е възприеман като центрист, който описва себе си като „старомоден либерал, движен от йезуитски ценности“. Тази репутация щабът на Клинтън се постара да използва за привличането на либералните привърженици на Сандърс. Впрочем мнозина от тях посочиха, че Кейн, както и Клинтън, е човек от екипа на действащия президент на САЩ. И на негово място те биха искали да видят по-либерален представител – като сенаторката Елизабет Уорън от щата Масачузетс.

Клинтън обаче избра човек от привържениците на Обама, който до голяма степен отговаря на собствените й виждания, макар и не във всичко. Кейн например подкрепя борбата срещу климатичните промени, което е един от принципните пунктове в програмите на почти всички демократи. Но като убеден католик е против абортите, макар и да не смята за задължително въвеждането на каквито и да е законодателни ограничения по този въпрос (за разлика от мнозина републиканци). Той поддържа също еднополовите бракове и правата на работниците, което предполага най-малко повишавате на минималната заплата. Кейн се обявява и за засилване на контрола върху търговията с личното оръжие.

В областта на външната политика сенаторът също се позиционира като центрист и привърженик на политиката на Обама. Той подкрепи нормализирането на отношенията с Куба, ядреното споразумение с Иран и като цяло споделя виждането на администрацията за Афганистан, смятайки, че е по-добре американските части да бъдат изтеглени оттам. Спрямо „Ислямска държава“ сенаторът смята за нецелесъобразна наземна операция в Ирак и Сирия. Но в същото време се обяви за зони без полети в Сирия, за да се окаже хуманитарна помощ на жителите й, срещу което обаче се бе обявил президентът Обама. За необходимостта от безполетни зони говореше и Хилари Клинтън по време на предизборната си кампания.

В същото време, коментирайки действията на САЩ в Сирия, Кейн заяви, че те са незаконни – за разлика от действията на Русия, която действа там по искане на властите в тази страна. Кейн заемаше по-умерена позиция спрямо Русия от Клинтън, но това не означава, че занапред той ще се придържа съм нея.

Кейн е семеен с три деца. 

#Хилари Клинтън #Тим Кейн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници