Десните пометоха социалистите в Испания

A A+ A++ A

Дясната Народна партия спечели историческа победа на парламентарните избори, които се проведоха в неделя в Испания.

Тя ще има абсолютно мнозинство в парламента, докато управляващите социалисти преживяха безпрецедентно поражение, съобщават испански медии, цитирани от „Фокус“.

Испанските социалисти станаха поредната жертва на дълговата криза, която вече свали гръцкото и италианското правителство.

След преброяване на 90% от бюлетините испанската управляваща партия призна поражението си. Според резултатите победител е опозиционната Народна партия с подкрепата на 44% от избирателите и 186 места в 350-местния парламент.

Досегашната управляваща Социалистическа партия пък е спечелила 29% от избирателите, което й осигурява 110 места в парламента, или с 59 места по-малко от сегашното разпределение на силите.

По този начин консервативната партия с лидер Мариано Рахой „получава абсолютно и всъщност най-голямото мнозинство в историята си“.

Това означава, че 56-годишният Рахой ще поеме управлението на една Испания, която не успява да преодолее кризата, застрашена е от рецесия, а нивото на безработицата достига рекорд от 21,52%.

Друг забележителен факт от изборите е подкрепата, която е получила баската сепаратистка коалиция „Амаюр“, произлизаща от политическото крило на ЕТА.

Баските ще бъдат представлявани от 7 депутати в парламента само месец след историческия отказ на ЕТА от насилието след 40 години на въоръжена борба за независимост.

Очаква се Каталунската националистическа партия да изпрати в парламента минимум 13 и максимум 15 депутати, а коалицията на Зелените и Комунистическата партия вероятно ще разполага с 9-11 гласа.

След първите резултати британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози поздравиха Рахой за категоричната победа на партията му и изразиха желание за по-тясно сътрудничество с Испания.

При първото си изявление Мариано Рахой обеща със „солидарно усилие“ да „поведе битка срещу кризата“, но призна, че пред лицето на настоящата икономическа ситуация испанците не бива да очакват чудеса.

„За никого не е тайна, че ще поемем управлението на Испания в най-деликатната конюнктура за последните 30 години, но искам да кажа на всички испанци, че ще спазим изцяло ангажимента си към тях“, заяви Рахой, като подчерта необходимостта от солидарност с думите „46 милиона испанци ще поведат битка срещу кризата“.

#Испания #Народна партия #парламентарни избори #Мариано Рахой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"