Отказаха на Тимошенко лечение в Германия

Отказаха на Тимошенко лечение в Германия
От края на декември миналата година Тимошенко, която излежава присъдата в изправителна колония в района на Харков, се оплаква от проблеми със здравето. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Европейският съд по правата на човека отклони молбата на бившия украински премиер Юлия Тимошенко да бъде лекувана в Германия.

Украинските власти са осигурили адекватни условия за лечение на Тимошенко, затова съдът не смята за необходимо тя да бъде прехвърлена в клиника в Германия, предаде bTV.

Съдийската колегия посочва, че „в момента лидерът на украинската опозиция се намира в болница в Харков, където е под наблюдението на независим лекар невропатолог“. Затова според съда в момента няма опасност за живота на Тимошенко.

Едновременно с това съдът поиска от Киев да предостави допълнителна информация за възможни актове на насилие срещу Тимошенко от страна на служители на институциите за изтърпяване на наказания в Украйна.

През октомври миналата година Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години лишаване от свобода за превишаване на служебните си пълномощия при подписването на договори за доставка на природен газ с Русия през януари 2009 г.

От края на декември миналата година Тимошенко, която излежава присъдата в изправителна колония в района на Харков, се оплаква от проблеми със здравето.

На 9 май тя бе прехвърлена от колонията в болницата на украинските държавни железници, където с лечението й се заеха германски лекари, тъй като тя отказва да се довери на украински медици.

Междувременно председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че Брюксел ще подпише договор за асоцииране с Украйна, когато се увери, че в Киев уважават върховенството на закона.

„Не става обаче въпрос за каквито и да било антиукраински мерки“, заяви Ромпой. Той допълни, че е „много разочарован и обезпокоен от неотдавнашните примери за политически мотивирано правораздаване в Украйна, сред които е и делото на Тимошенко“.

#Европейският съд по правата на човека #лечение #Германия #Юлия Тимошенко #Херман Ван Ромпой #председател на Европейския съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници