Сирия не уважи срока на Арабската лига

Сирия не уважи срока на Арабската лига
Министърът на външните работи на Сирия Уалид Муалем след пресконференция в столицата Дамаск в неделя. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Арабската лига (АЛ) отхвърли искането на Дамаск за промени в проекта за изпращане на 500 наблюдатели в Сирия.

Това съобщи в неделя британската телевизия „Скай нюз“.

Министрите на външните работи на Арабската лига ще се съберат отново в четвъртък, за да обсъдят положението в Сирия, заяви заместник генералният секретар на организацията Ахмед бен Хили, цитиран от АФП.

„Съветът на АЛ ще има извънредна среща в четвъртък на министерско равнище под председателството на Катар, на която ще разисква кризата в Сирия“, уточни той.

Ще бъдат обсъдени следващите стъпки на организацията, след като Арабската лига отхвърли искането на Дамаск за промени в проекта за изпращане на 500 наблюдатели в Сирия.

На 17 ноември АЛ даде на Сирия срок от 3 дни да „спре кървавите репресии“ срещу протестиращите и да допусне в страната специални наблюдатели.

Тогава външният министър на Катар заяви, че санкции очакват Сирия, ако откаже да сътрудничи.

Сирия обаче не се съобрази със срока, наложен й от Арабската лига.

„В Сирия не смятаме, че крайният срок е важният въпрос; съдържанието е важният въпрос  и постигането на споразумение с Арабската лига е това, което има значение“, заяви сирийският външен министър Уалид Муалем.

На 12 ноември държавите от Арабската лига взеха решение да преустановят членството на Сирия в знак на несъгласие с кръвопролитното потушаване на протестите срещу президента Башар ал Асад.

Оттогава десетки хиляди демонстранти протестират по улиците на Сирия в подкрепа на президента Асад и срещу решението на Арабската лига да прекрати членството на страната.

През октомври европейските лидери предупредиха, че ще бъдат наложени допълнителни санкции на сирийския режим, ако не бъдат прекратени проявите на насилие.

На 14 ноември правителствата на страните от Европейския съюз достигнаха до предварително споразумение за налагането на допълнителни санкции срещу Сирия.

„Арабската лига е твърдо решена да намери изход от сирийската криза в рамките на Арабския свят, да сложи край на насилието и убийствата и да отговори на стремежите на сирийския народ за промяна и за икономически и политически реформи“, се казва в комюнике на организацията.

По данни на ООН над 3500 души са загинали от началото на антиправителствените протести в Сирия.

#Сирия #Арабската лига #Европейския съюз #АЛ #репресии #Дамаск #Катар #министър на външните работи на Сирия #Уалид Муалем #Башар ал Асад #президент на Сирия #президент #демонстранти #санкции #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"