Ген. Радев печели първи тур с 24.8%. Цачева е втора - 23.5%

Ген. Радев печели първи тур с 24.8%. Цачева е втора - 23.5%
Източник: News.bg
A A+ A++ A

 

Кандидатът за президент генерал Румен Радев, подкрепен от БСП, е победител на първи тур от изборите за държавен глава. Втора остана кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева, предаде БГНЕС.

Данните от екзитпола показват, че генерал Радев получава 24,8%, а Цачева – 23,5%. Двамата отиват на балотаж, който ще се проведе на 13 ноември.

След тях двамата се наредиха Красимир Каракачанов (13.6%), Веселин Марешки (8.3%), Трайчо Трайков (7.1%) и Пламен Орешарски (6.9%). Иайло Калфин взима 3.8%, а Татяна Дончева - 2%. Под 1% е подкрепата за независимите кандидати Велизар Енчев (0,5%) и Жорж Ганчев (0,4%). Опцията „не подкрепям никого” са избрали 5,5%.

Нито една социологическа агенция не предвиди резултата, при който генерал Радев изпреварва на първи тур Цачева. Всички агенции даваха преднина за кандидата на ГЕРБ, която се движеше от 3% до 7%.

Генерал Румен Радев заяви, след като гласува, че промяната е неотложна и зависи от всички българи. „Вярвам, че енергията, която усетих на срещите си в страната скоро ще се материализира”, подчерта той. Според Радев времето на телевизионните проповеди свърши, хората ще вземат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи.

Кандидатът на управляващите Цецка Цачева упражни правото си на глас в град Плевен. „Гласувах за повече справедливост в българското общество, за работещи институции, за съхранени национални традиции, за отстояване на националния интерес”, посочи тя.

Първият тур на президентските избори се проведе при висока избирателна активност. Към 19.00 часа са гласували 44,83% от имащите право на глас, съобщи Централната избирателна комисия.

24.8% от гласовете на избирателите печели кандидатът на БСП ген. Румен Радев, кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева получава 23.5%.

Това са данните от екзитпола на „Алфа Рисърч”. Според данните на Галъп: 23.3% от избирателите са гласували за ген. Радев и 22.5% за Цачева.

59.5% от българите са гласували на тези президентски избори. На предишните през 2011 г. активността беше 51.8%

На референдума 47% е избирателната активност.

#Румен Радев #Цецка Цачева #Красимир Каракачанов #Веселин Марешки #Трайчо Трайков #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"