Борисов: Дадохме милиони и гарантирахме 100% прозрачност на митниците

Борисов: Дадохме милиони и гарантирахме 100% прозрачност на митниците
Директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов (вдясно) демонстрира как работи новото съоръжение в Бургас и получи поздравления от премиера Бойко Борисов (вляво). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият стационарен скенер на Митнически пункт Пристанище Бургас гарантира 100% прозрачност на върху контрола и паметта на митницата, заяви премиерът Бойко Борисов при демонстрацията на оборудването.

„Доста пари дадохме, много милиони за тези системи, виждате колко са ефикасни," подчерта министър-председателят и изтъкна приноса на правителството във финансирането, въпреки че средствата за закупуването на съоръжението в размер на 2,4 млн. лева са дошли предимно от Световната банка, отбелязва бТВ.

Функционирането на модерното съоръжение за проверка на корабни контейнери бе представено от директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов и началника на Митница Бургас Валери Стефанов в присъствието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Около 3 минути е времето за проверка на един корабен контейнер с новото рентгеново оборудване. Близо 22 000 контейнера годишно се обработват на Пристанище Бургас, като тенденцията е към нарастване на обемите.

„Контейнерът минава за 4-5 секунди и по никакъв начин не затруднява работата на пристанището. Снимката, която се прави, пълният разрез, тръгва с документите на ТИР-а, а тук остава запаметена в системите. Всеки митничар има така направена защита. Никой не може да му влезе в паролата и утре да каже – не бях аз," каза премиерът Бойко Борисов относно работата на новите гранични системи.

В началото на май митничарите в Русе заловиха 67 кг кокаин, а точно в този момент премиерът се оказа в крайдунавския град и определи границите ни като „по-добре охранявани от холандските" и „най-добре оборудвани за Шенген".

„Наркотрафикантите и крадците на коли и мотори да отиват в други държави, нямат шанс тук. Това са добри системи, които изключват човешкия фактор и всички думи от типа – покровителстват, правят им чадъри за контрабанда или за каквото и да било," подчерта Бойко Борисов в Бургас в четвъртък.

„Утре всяка опозиционна партия може да каже – искаме да отидем и да видим на митницата какво е минало, как е минало. Идват тук и забравят, както с квалифицираната информация, СРС-ата, дето се запознават с това, което правят," обясни Борисов и отправи пожелания към шефа на митниците Ваньо Танов да „осребри в пъти" парите, вложени в техниката.

#агенция „Митници" #Ваньо Танов #Бойко Борисов #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници