Кой е сред първите седем кандидати за президент

Кой е сред първите седем кандидати за президент
Източник: Webcafe.bg
A A+ A++ A

 

Измина кандидат-президентската кампания без особени дебати. По-скоро в индивидуални срещи и разговори. Ето, кои са и основните претенденти за президентския пост, според предварителните социологически проучвания техният брой е седем. БГНЕС представя кратка справка за тях и ги подрежда по азбучен ред, а не по рейтинг.

Варненецът Веселин Марешки известен първо с веригата от аптеки, която притежава, а след това и със сериозното му навлизане на пазара за горива. Марешки е издигнат от инициативен комитет, представляван от Пламен Христов, заедно с кандидата за вицепрезидент Петър Петров.

Марешки се обяви като борец срещу статуквото и като “несистемен играч”, който се противопоставя на сегашната политическа система.

Ивайло Калфин има дълга политическа кариера, тръгваща от членство в българската евролевица. От 2005 до 2009 г. той е министър на външните работи в Тройната коалиция, след което става евродепутат. Във второто правителство на Бойко Борисов е вицепремиер и министър на труда и социалната политика. В президентската двойка е заедно с Любомир Халачев, издигнат от инициативен комитет, оглавен от Георги Първанов.

Калфин се обяви за това да помени президентската институция и с опита си като дипломат да работи за развитието и на икономиката, и на външната политика, и за сигурността на страната.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов винаги е влизал в парламента не като самостоятелен играч, а като участник в коалиция. Това не е първото му участие на президентските избори, през 2011 г. той печели 0.99% от гласовете. Кандидатурата му за президент с вицепрезидент Явор Нотев е издигната от инициативен комитет от патриотични партии.

Каракачанов също се противопоставя на статуквото като изтъква, че не е системен играч, а патриот който се бори срещу партиите, които ограбват народа. Освен това той има остра позиция и относно бежанската криза и счита, че на мигрантския поток трябва да се отговори включително и със сила.

Пламен Орешарски освен преподавателска също има дълга политическа кариера. От 2005 г. е министър на финансите в кабинета на Тройната коалиция, а през 2013 г. става министър-председател, но неговото управление трае само една година. Той се обяви за независим кандидат за президент. Заедно с бившия транспортен министър Данаил Папазов е издигнат от инициативен комитет, но по-късно подкрепен от ДПС.

Според Орешарски страната ни е на границата на институционалния разпад и загуба на суверенитета си, а залогът е много голям – бъдещето на държавата, а не персоналния личен комфорт.

Румен Радев е единственият кандидат, чиято кариера тръгва не от партийна централа, а от изтребителния авиационен полк на Равнец. Той беше командир на Военновъздушните сили на страната. Заедно с Илияна Йотова за вицепрезидент е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП.

Генералът се обявяват в предизборната си кампания за смяна на статуквото. В хода на кампанията той дава непрестанно заявката, че ще бъде президент, който може да казва “Не” и ще работи за достойна България.

Трайчо Трайков започва кариерата си в няколко чужди компании, след което рязко влиза в политиката през 2009 г. като министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов. След форум в Катар е освободен от поста, като истинските причини за махането му така и не стават ясни. Трайков е издигнат от Реформаторския блок заедно с кандидата за вицепрезидент ген. Съби Събев.

В кампанията Трайков се впуска с все сила, взаимствайки популярната фраза от сагата "Междузвездни войни". Основните му послания са сигурност за нацията и за държавата. Той дава заявка да работи за здравеопазване, стопанско развитие, срещу бедността и корупцията и за демократичното функциониране на държавата.

Цецка Цачева от юристконсулт, през 2009 г. направо сяда на председателското място в парламента с първия кабинет на Борисов. С идването на втория кабинет отново бие парламентарния звънец. С настъпването на президентската кампания отстъпва второто най-важно място в републиката на съпартиеца си Димитър Главчев. Тя е издигната от ГЕРБ заедно с кандидата за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев.

В предизборната си кампания Цачева се обявява да работи за сигурността на страната и да защитава интересите на българите. Тя обяви като приоритет образователната реформа, както и диалогът между институциите. 

#претенденти #Веселин Марешки #Пламен Христов #Петър Петров #Ивайло Калфин #Бойко Борисов #Любомир Халачев #Георги Първанов #Красимир Каракачанов #Явор Нотев #Данаил Папазов #Пламен Орешарски #Румен Радев #Илияна Йотова #Трайчо Трайков #Съби Събев #Цецка Цачева #Димитър Главчев #Пламен Манушев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"