Възобновиха разследването по "Яневгейт"

Възобновиха разследването по "Яневгейт"
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

 

Прокуратурата възобнови разследването за „Яневагейт”. Това стана ясно на брифинг на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

„На 2 ноември прокурор са самосезира по публикация на в. „Труд” и възобнови наказателното производство по т. нар. дело „Яневагейт”. Първоначалните указания, които е дал прокурорът е за незабавен разпит на адвокат Момчил Мондешки, Румяна Ченалова и Владимира Янева. Указал е да се разпитат допълнително Атанас Чобанов и Асен Йорданов. За трети път от медията им ще бъдат изискани всички записи, с които разполага, тъй като до момента такива не са били предоставени на прокуратурата”, каза Румяна Арнаудова.

Тя подчерта, че разследването няма да се ограничи само с тези разпити, а и с други разпити, ако прокурорът прецени. „За нас е важно първо да установим фактите, а после да направим изводите. Първо ще бъде установено какво се е случило, защото в един момент се лансира и версия, че това са нарочно направени записи. За нас е от основно значение да установим дали това е запис, който е случайно направен или се касае, че е умишлено направено. В зависимост от това обстоятелство ще се установи и следващата линия на разследването”, подчерта Арнаудова.

„Не разполагаме с установяване на фактите. Днес адвокат Момчил Мондешки е разпитан за първи път и в 12,30 часа е напуснал сградата на „Монтевидео”. В разпита си е потвърдил заявеното пред в. „Труд”. Прокурорът няма да спре до тук, защото всички факти трябва да се установят по надлежния ред. Има различни способи за събиране на доказателства. В момента разследването се води за престъпление по чл. 339-за използване на технически средства, без разрешение, предназначени за негласно събиране на информация”, обясни говорителят на главния прокурор.

От друга страна Арнаудова обясни, че към този момент по едно от разследванията на Румяна Ченалова, е прецизирано обвинението й за извършване на две престъпления. Едното е престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в качеството си на съдия, и престъпление, от което са настъпили значителни вреди, изразяващи се основи в оронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на основният принцип на равенство на страните пред закона.

Първото обвинение съдържа признаците на т.нар. продължавано престъпление, тъй като са инкриминирани 14 отделни изпълнителни деяние на престъплението по служба. Второ обвинение е за документно престъпление за това, че в качеството си на длъжностно лице е съставяла официален документ с невярно съдържание. Следващите действия са изготвяне на обвинителен акт. Климентина Паличева е наблюдаващ прокурор. Тя каза, че ще се справи за една седмица с внасяне на обвинителен акт, добави Румяна Арнаудова. 

 

#Румяна Арнаудова #Яневагейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници