13 са обвинените в подкуп митничари от МП "Лесово"

13 са обвинените в подкуп митничари от МП "Лесово"
Източник: Informo
A A+ A++ A

 

13 са обвиняемите митничари от митнически пункт „Лесово” към момента. 6 от тях са с мерки за неотклонение – парична гаранция от по 3 000 лв. За 7 от тях е постановено задържане до 72 часа. Специализираната прокуратура ще внесе искания за вземане на най-тежка мярка-постоянен арест утре по отношение на 7-те митничари. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

Брифингът бе по повод специализираната операция на МП „Лесово“ на 2 ноември, осъществена от ГДБОП и ДАНС под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

„Специализирана прокуратура проведе специална полицейска операция, която се отнася за досъдебно производство за организирана престъпна група, състояща се от митнически служители, работещи на митнически пункт (МП) „Лесово”. Групата е действала за извършване на престъпления - подкуп”, обясни Арнаудова.

В рамките на интензивните действия от 2 ноември на територията на „Лесово”, Ямбол и Бургас са извършени над 100 процесуално-следствени действия, представляваща претърсвания, изземвания и обиски на лица. Повече от 10 свидетели са разпитани, а разпитите продължават и към този час. Сред тях има и анонимни.

В операцията са използвани специални разузнавателни средства и са събирани доказателства, включително и писмени. Разпитвани са свидетели и пред съдии.

Разпитите на шофьорите, от които са били получавани подкупите са били проведени основно в Ямбол и Бургас. В рамките на тази операция са взели участие трима наблюдаващи прокурори, шест следователи и множество агенти на МВР и ДАНС.

Сред 13-те обвиняеми, има и двама началници на смени, заяви Детелина Йотова, заместник на ръководителя на Специализирана прокуратура. Досъдебното производство е образувано октомври 2015 г. с постановление на прокурор при Специализирана прокуратура.

В продължение на една година по отношение на основните лица, представителите на четирите смени, които са 13-14 на брой, има изготвени веществени доказателствени средства, касаещи видео и звукозапис. На видео записите се виждало как шофьорите дават пари, за да минат пункта и се чува ясно как предимно подкупът се изразява в това-няма ли почерпка – чорба или кафе. За 3 от лицата има изготвени доказателства-телефонни разговори.

На МП „Лесово” има четири работни смени-а,б,в и г, с по 14-16 служители на смяна. Подкупите са били в размер на различни валути-долари, евро, турски лири и левове. На база на тези доказателства и трима анонимни свидетели е престъпено и към полицейската операция на 2 ноември. Били претърсени 24 адреса в Бургас и 16 адреса на МП „Лесово”, по време, на които са намерени пари в различни валути. По време на личните обиски на лицата на МП „Лесово” също са намерени пари в различни валути.

В основното помещение-т.нар, архив, където всяка една от смените в края на работния ден разпределя получените суми, се намериха 13 обекта, опаковани по различен начин-фишеци и рула с ластици. В това помещение, което е на самия митнически пункт всички смени оставят парите, които трябва да се разпределят сутринта. Всеки служител, нощна и дневна смяна, каквото е събрал през нощта, го занася на началника на смяна, който го преразпределя на равни купчинки и го опакова на фишеци и рула с ластици.

В две от лицата, които са били задържани сутринта е намерен по един фишек, което значи, че те са си получили дължимото за нощта. Останалите явно не бяха отишли да си получат парите. В фишеците и рулата сумите са различни и варират между 60, 80, 100 до 200 в различни валути. Всеки, когато му свърши смяната отива и си взима от класьор това, което му е сложено. 5-6 души, които са били свидетели по „Лесово” 1, сега са обвиняеми по „Лесово” 2, обясни Детелина Йотова.

„Полагаме усилия, но ако няма резултат ще има „Лесово” 3,4,6, колкото е необходимо. Опитът от „Лесово” 1 доведе до по-добри резултати, заяви и Румяна Арнаудова. Както и ние се учим от грешките си, така се е случвало и в „Лесово”. Провеждали са се специални съвещания, на които са били инструктирани служители как да се държат, ако службите отново дойдат в пункта. Теса се наговаряли, че не трябва да се поддават на службите за съдействие”, допълни Арнаудова.

#Лесово #Румяна Арнаудова #МП #МВР #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници