Хърватия подкрепи членството на Босна в ЕС

Хърватия подкрепи членството на Босна в ЕС
Източник: euinside
A A+ A++ A

 

Хърватия ще остане вярна на политиката си за подкрепа на евроинтеграцията на Босна и Херцеговина независимо от предизвикателствата и манипулациите. Това каза новият хърватски министър на външните работи Давор Иво Щир. Изявлението дойде само три дни след като властите в Сараево задържаха 10 бивши хърватски войници по обвинение в извършване на военни престъпления, предаде БГНЕС.

Съдът в Босна и Херцеговина им наложи "мярка задържане под стража от един месец" поради извършени военни престъпления над лица от сръбска националност в периода 1992-1993 година.

"Много добре осъзнавахме, че ще има предизвикателства и съпротива срещу новата хърватска външна политика спрямо Босна и Херцеговина. Но нашият отговор на всички тези предизвикателства е ясен - ние ще изтърпим тази политика. Ще действаме координирано и в самата Хърватия, както и с нашите съюзници, за да постигнем нашата цел", каза още Щир и поясни: "Ние ще издържим, защото това е от стратегически интерес за Хърватия. Ще отговорим на всички предизвикателства, като един пълноценен и отговорен член на ЕС и НАТО".

Давор Иво Щир подчерта, че хърватското посолство в Босна и Херцеговина е в непрекъснат контакт със задържаните и властите в Загреб осигуряват цялата необходима помощ на своите сънародници, които в момента са арестувани. 

#Хърватия #Босна и Херцеговина #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници