Строят 5 ВЕЦ-а за 115 млн. лв. по река Марица

Строят 5 ВЕЦ-а за 115 млн. лв. по река Марица
Виктор Сокачев (вляво) и Георги Табаков (вдясно) очертаха акцентите в предстоящия международен икономически форум „Марица“. Снимка: Investor.bg
A A+ A++ A

Пет водноелектрически централи ще бъдат изградени до 4 години в ниските части от руслото на река Марица между Първомай и хасковското село Любимец.

Инвестицията е в размер на 115 млн. евро, като се планира първата централа  да влезе в експлоатация след година и половина, съобщи Виктор Сокачев, прессекретар на инвестиционното дружество „PVB България“, което започва реализацията на този проект.

Централите ще бъдат оборудвани с така наречените пулп турбини, които ще бъдат използвани за първи път не само в България, но и в Европа, предаде „Инвестор.бг“.

Във връзка с притесненията на еколозите, че русловите ВЕЦ-ове влошават качеството на водата, Виктор Сокачев обясни, че всеки ден се вземат проби, които доказват качеството й.

Като пример той посочи данните от изпитанията на подобна ВЕЦ на река Искър, която скоро ще бъде въведена в експлоатация и при която е установено, че след използването й водата дори била пречистена.

Енергийната ефективност ще бъде един от акцентите на предстоящия международен икономически форум „Марица“, който ще се проведе на 6 и 7 юни в Пловдив. Той се организира след 3-годишно прекъсване, а това ще бъде неговото пето издание.

#река Марица #ВЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »