История за поробените севернокорейки жени разказана в бестселъра „Момичето със седем имена”

История за поробените севернокорейки жени разказана в бестселъра „Момичето със седем имена”
http://www.hanisamanina.com/
A A+ A++ A

Да живееш в страната си в лишения и потисничество или да избягаш и да рискуваш да станеш сексуална робиня: това е очевидният избор, пред който са изправени много жени в Северна Корея, свидетелства активистката за правата на жените и автор на бестселър Хеонсео Ли.

Дъщеря на военен, тя не е типичният дезертьор, и по-скоро любопитството, а не отчаянието я тласкат извън границите. Вече почти 20 години Ли е силен изразител на волята на съотечествениците й, които се противопоставят, и разкрива голата истина за живота при тоталитарен режим в мемоарната си книга „Момичето със седем имена”.

В момента Хеонсео Ли се бори за по-голяма защита за севернокорейците, които успяват да избягат от страната си, особено на жените. Тя предупреждава, че много от тях стават пленнички в Китай и са продавани за проститутки или за булки.

Единици са тези, които не изживяват остатъка от живота си в пълна мизерия, свидетелства писателката.

Те са изнасилвани многократно ден след ден от безкраен поток от клиенти, които плащат на тъмничарите им.

Ужасена от разказите на оцелели, Хеонсео Ли създава нова неправителствена организация – North Star NK, която има представители на терен в цяла Югоизточна Азия и помага на жертви на сексуален трафик или робство да избягат.

Границата на КНДР с Китай са реките Тюмен и Ялу. В някои части са плавателни, но през зимата замръзват и може лесно да се премине по леда.

Веднъж преминали от другата страна, севернокорейците не получават убежище, а ги третират като нелегални мигранти и са заплашени от депортиране и сурово наказание, ако ги върнат у дома.

Жените бегълки са изключително уязвими. Те нямат друг избор, освен да се доверят на трафикантите, които ще ги преведат в Китай. Но няма към кого да се обърнат, ако нещата се объркат.

За да имат надежда да достигнат до трета страна, севернокорейските момичета и жени трябва да приемат, че първо ще преминат през принудителен брак и сексуални злоупотреби, посочва Фил Робъртсън, зам.-директор на „Хюман райтс уоч” в Азия.

Самата Ли се отървава на косъм от сексуално робство при пристигането си в Китай. Казват й, че ще я обучат да работи във фризьорски салон, но като отива там, вижда, че това всъщност е бордей и успява да избяга.

Често пъти севернокорейки са продавани за булки в селски райони на Китай, където няма момичета за женене. Заради китайската политика „едно семейство-едно дете” и историческите предпочитания детето да е момче, се е стигнало до недостиг на млади жени. Семействата са готови да платят щедро за булки за синовете си ергени.

„Зная за случай на жена, която е била жестоко бита от съпруга си и цялото му семейство. За да не избяга, я оковавали под навес, когато не я държали под око”, разказва Ли.

Много такива севернокорейски съпруги се самоубиват, докато други се крепят на надеждата, че един ден ще избягат. Но почти никоя не успява.

„Тъжната истина е, че повечето серенокорейци са с промити мозъци и смятат, че пълната липса на свобода и човешки права е нормална”, обяснява Ли.

Ли проглежда постепенно. Тя израства на границата и вижда китайските неонови светлини отвъд река Ялу.

„Моята страна беше непрогледно тъмна, въпреки че моето семейство бяхме малко по-добре от останалите”, обяснява Ли. „ Това че живеех толкова близо до Китай ми даваше възможност тайно да гледам китайска телевизия, и тя ми отвори очите за един нов свят”, спомня си Ли.

Период на тотален глад също допринася да преосмисли реториката на режима.

„В родния ми град Хесан виждах трупове по улиците. От миризмата на разлагаща се плът ми се повдигаше и настръхвах”, казва Ли. По време на повсеместния глад загиват стотици хиляди севернокорейци.

Ли е на 17 години, когато прекосява реката и отива в Китай с намерение само да разгледа. Вместо това започва десетгодишната й одисея, по време на която тя многократно сменя самоличността си, изплъзва се от хайки срещу севернокорейци и изпърпява малтретиране.

През 2008 година пристига в Сеул и получава бежански статут, преди да успее да изведе семейството си от КНДР. Днес е щастливо омъжена за американец, с когото се запознава в града.

Хеонсео Ли е участник в Международния литературен фестивал в Хонконг, който започва утре и продължава до 13 ноември. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"