Съдът потвърди глобата от 213 000 лв. за брускети „Марети“

Съдът потвърди глобата от 213 000 лв. за брускети „Марети“
Рекламните клипове са базирани изцяло като сюжет и замисъл върху елементи от италианската култура, език и самобитност, посочват от КЗК. Снимка: italfoodindustry.com
A A+ A++ A

Върховният административен съд потвърди глобата от 213 000 лв., която Комисията за защита на конкуренцията наложи на „Итал Фууд Индъстри“ АД заради продукта им брускети „Марети“.

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, която се самосезира по повод излъчването на рекламните клипове на продукта брускети „Марети“ в българския телевизионен ефир.

Комисията счита, че добросъвестното поведение е изисквало производителят ясно да посочи българския произход на продукта.

След анализ на всички елементи на излъчваните клипове КЗК приема, че рекламните послания създават цялостно впечатление, че продуктът е италиански.

Рекламните клипове са базирани изцяло като сюжет и замисъл върху елементи от италианската култура, език и самобитност.

Същото впечатление създават и надписите на основните съставки на различните видове брускети.

Комисията приема поведението на ответното дружество за нарушение на добросъвестната търговска практика, в резултат на което са пренебрегнати основни принципи на конкуренцията и пазара.

За подобни нарушения наказанията следва да имат както санкционен характер, така и превантивна функция.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

#глоба #Комисия за защита на конкуренцията #КЗК #ВАС #Върховен административен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай