Българинът разполага с по 8000 евро на човек

Българинът разполага с по 8000 евро на човек
A A+ A++ A

Финансовото богатство на българите възлиза на 41 млрд. лв., или 8000 евро на човек към средата на 2011 г.

Това показва анализ на Асенка Христова от „Индъстри уоч“, представен в събота на семинар за финансовата стабилност в условията на криза, съобщи „Дневник“.

„За тази година богатството на българите е общо 138 млрд. лв., като основната част от него са жилищата – 97 млрд. Останалите 41 млрд. са финансово богатство, от които 29 млрд. лв. са спестявания“, се казва в доклада.

С около 11% годишно нараства имането на българите през последните 2 години, като наблюденията сочат, че спестяванията се увеличават по време на криза.

Това е т.нар. „феномен на предпазното спестяване“ – той е налице при несигурност на домакинствата за заетостта и доходите.

Други стимули за спестовността са високите лихви по депозитите, свитото потребление и отлагане покупката на дълготрайни стоки като мебели, техника или жилище.

Спестяванията на 86% от хората са в брой и в банкови депозити. От „Индъстри уоч“ посочват, че няма непосредствена заплаха за тези пари при неблагоприятно развитие на дълговата криза в Европа.

Според анализа българите са по-богати от руснаците.

Други европейски държави, които се подреждат след България, са Македония, Сърбия, Албания, Беларус и Босна.

В сравнение със страните от ЕС обаче българските граждани остават най-бедни.

Най-богати са швейцарците заради поскъпването на националната им валута.

В измерването на богатството на българина се включват депозитите и парите в брой, вложенията в пенсионни и взаимни фондове, инвестициите в застрахователни продукти и акции, както и жилищното имущество.

Изчисленията са на базата на данни от Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Българската фондова борса и Националния статистически институт за тази година.

#евро #криза #НСИ #Националния статистически институт #БФБ #Българска фондова борса #КФН #Комисията за финансов надзор #БНБ #Българска народна банка #спестявания #акции #депозит #Швейцария #валута #Босна #Беларус #Албания #Сърбия #Македония #ЕС #Индъстри уоч #българи #България #богатство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »