441 млн. лв. укрити данъци са хванали данъчните в София

441 млн. лв. укрити данъци са хванали данъчните в София
Най-често задължения се крият в бранша търговия на едро, показват ревизионните доклади на столичните инспектори. Снимка: Gabrovo News
A A+ A++ A

Инспекторите от НАП – София, извадиха на светло 441.5 млн. лева укрити данъци и осигуровки, показват резултатите от приключилите от началото на годината до края на април 1797 ревизии.

Над 80% от тях са приключили с допълнителни разкрития. Близо 353 млн. лв. е неначисленият и невнесен данък върху добавената стойност.

Освен скритото ДДС ревизорите са предотвратили опити за неправомерно теглене на 12 млн. лв. данъчен кредит.

Укрити са корпоративни данъци за повече от 55 млн. лв. Недекларираните и невнесени данъци върху доходите на физическите лица са 16 млн. лв. Ревизорите са засекли допълнително и над 4.5 млн. лв. невнесени осигуровки.

Най-често задължения се крият в бранша търговия на едро, показват ревизионните доклади на столичните инспектори. Проверени са 339 търговци от отрасъла, като сумата на начислените задължения е почти 150 млн. лв.

Не са подминати и търговците на дребно. От приключилите 112 ревизии в този бранш инспекторите са установили над 18.6 млн. лв. допълнителни задължения към хазната.

В друг от рисковите браншове, като строителството, са приключили 288 ревизии. Предотвратени са щети за бюджета в размер на 117 млн. лв.

През първите четири месеца на годината обект на проверка са били още автомобилни превозвачи, фирми, занимаващи се с производство и търговия с горива, туроператори, зърнопроизводители, предприятия за дърводобив и търговия с дървен материал.

Най-големи са задълженията при лицата, занимаващи се с производство и търговия с горива. Средно по 850 хил. лв. са се опитали да скрият проверените от този бранш.

С ревизионни актове за 130.5 млн. лв. са приключили проверките на други 949 лица, които не попадат в т.нар. рискови браншове.

„Размерът на установените злоупотреби е тревожен. Затова няма бранш, който да остане извън нашето полезрение. И в никакъв случай не можем да гарантираме спокоен сън на онези, които заобикалят законите и ощетяват хазната“, каза Бойко Атанасов, директор на ТД на НАП – София.

#НАП #София #ДДС #Бойко Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »