Кокинов: Брендо е получил дори по-подробна информация

Кокинов: Брендо е получил дори по-подробна информация
Градският прокурор на София Николай Кокинов. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Не само този документ е станал достояние на Евелин Банев – Брендо, той всъщност е получил по-подробна информация, заяви пред БНТ градският прокурор на София Николай Кокинов.

Кокинов коментира това, че прокуратурата разполага с документа, изпратен от италианските към българските власти с искане за арест на Евелин Банев – Брендо, който е намерен в колата му при задържането му преди 2 седмици.

Намерен е един документ, който не би трябвало да е там, но това е част от общата картина, каза градският прокурор.

Преди 4 години – през 2008 г., в Европа се провежда една среща, в която участват представители на 4 държави, които обсъждат престъпната дейност на господин Евелин Банев, разказа прокурорът.

Има и български представители там, съответно се набелязват мерки за пресичането на тази дейност. Част от информацията, резменена на тази среща, е станала достояние на обсъжданото лице.

„Очевидно, че има някакъв теч на информация. За нас най-логично е кръгът на заподозрените да бъдат лицата, присъствали на срещата. Ние знаем имената на всички участвали, тя е протоколирана тази среща. Имаме и някои оперативни други информации. Поискали сме от колегите от Италия официална информация за кръга от присъствалите лица, обсъжданите теми, разменяните документи. Общо взето, стесняваме обръча на заподозрени. В мига, в който знаем категорично, че дадено лице е изнесло информацията към господин Банев, ще го оповестим и ще повдигнем обвинение. Хипотетично е възможно това лице да не е сред българските представители“, каза Кокинов.

Ако Брендо бъде осъден и в България, и в Италия, то би следвало да си изтърпи наказанията и в двете държави.

Българската присъда би трябвало да бъде изтърпяна тук, а в Италия ще си изтърпи тамошното наказание, обясни Кокинов.

За предстоящия доклад на Европейската комисия градският прокурор на София каза, че не може да каже какъв ще е той.

„Не съм запознат с чернови на доклада на ЕК, не съм запознат какъв би бил докладът на ЕК“, коментира Кокинов.

„Очаквам, както и всички българи, докладът да е положителен. Всеки мониторинг тежи“, каза още той.

„Бихме искали да чуем такава оценка, европейците да кажат, че няма вече да ни контролират и ние сами да се контролираме. Имам искрени надежди този доклад да е позитивен. Статистиката сочи 97% осъдителни присъди при делата, но явно всички са вторачени в тези останали 3%“, посочи още Кокинов.

„Някой се вглежда в закъснелите влакове. Защо влаковете закъсняват, ами защото релсите се изкривяват, личният състав се разболява“, изказа се прокурорът метафорично.

„Единственото, което ни липсва, е по-висока скорост на локомотива“, посочи той.

За казуса с Гриша Ганчев и дали бъдещето дело ще е знаково, Николай Кокинов каза, че е твърде вероятно то да е знаково.

„Вече виждам едно обществено любопитство, вероятно и това дело ще влезе в този списък“, посочи градският прокурор на София.

Той не коментира казуса и кой е възможният тартор на „захарната афера“, тъй като неговата „информация е базирана само на медиите“.

За гаранцията на Гриша Ганчев от 0.5 млн. лева Кокинов посочи, че тя е рекорд в това отношение.

Когато се иска една гаранция, е нормално да се проследи какво е житието на един човек, начинът му на живот, добави обвинителят.

Градският прокурор подчерта, че има значителен ръст на данъчните престъпления, като общата конвенционална престъпност е овладяна и престъпниците по-скоро се насочват към финансовите измами.

За Таки и залавянето му в Дубай Кокинов каза, че теоретично е възможно Дубай да не предаде Таки на България.

„Разчитаме на мъдростта на съда. За скоростта на правосъдието в ОАЕ нямам никаква представа – това отнема няколко месеца, моите предположения гравитират около 2 месеца“, обясни той.

Кокинов посочи, че обвинението, което ще повдигнат от прокуратурата, ще е за ръководене на престъпна група, занимаваща се с наркотици.

За доклада, изготвен от алтернативната комисия, работеща по случая с убийството на Мирослава от Перник, в който се посочва, че има намесено лице от полицията, Кокинов каза, че този казус не се разследва от Софийска градска прокуратура.

„Ако някой смята, че има извършено престъпление, нека да заповяда, знае къде сме – на бул. „Витоша“ 2“, подкани той.

За случая с бягството и укриването на Братя Галеви Кокинов посочи, че никой не е по-голям от държавата и рано или късно те ще бъдат заловени и ще си изтърпят присъдите.

#братя Галеви #Софийска градска прокуратура #Перник #Мирослава #съд #ОАЕ #Таки #Дубай #захарната афера #Гриша Ганчев #ЕК #Европейската комисия #Италия #България #Европа #градски прокурор на София #Николай Кокинов #София #Брендо #Евелин Банев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"