Йълдъръм: Ако не бъде въведена президентската система, в Турция ще има разделение

Йълдъръм: Ако не бъде въведена президентската система, в Турция ще има разделение
Източник: Informo
A A+ A++ A

 

Турция може да се изправи пред разделение, ако не премине към президентска система на управление. Това заяви премиерът Бинали Йълдъръм в отговор на предупреждение от опозицията, че промяна в административната система би могла да предизвика делене на държавата, пише в. „Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Спорът между правителството и опозицията се засили, след като управляващите представиха пред президента Реджеп Ердоган различни модели на президентска система.

„Казват, че Турция ще бъде разделена, ако президентската система се въведе. Всъщност Турция рискува да се раздели в случай, че не премине към президентска система“, каза той в изказване от Истанбул.

Коментарът на Йълдъръм идва в отговор на изказване от лидера на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Киличдароглу, който заяви, че промяната в управлението ще доведе до разделение на държавата.

Спорът между двамата турски политици нарасна, след като ПСР ускори работата си по чернова за нова конституция, която да включва новата система.

Според информация на „Хюриет“ Ердоган вече се е запознал с една от черновите. Тя му е била представена миналата седмица и включва в себе си 30 точки, свързани с президентската система.

Тя предвижда и провеждането на президентски и парламентарни избори през 2019 г., които трябва да се проведат едновременно. По отношение на въпроса дали президентът ще има същите или нови правомощия през преходния период до вота, черновата посочва, че държавният глава ще има разширени правомощия.

Ако избирателите одобрят предложението на референдума Ердоган незабавно ще получи правомощията да председателства кабинета на министрите, които ще може да назначава и уволнява. Той също така ще има право да възстанови връзките си с ПСР.

Според черновата, държавният глава ще има вътрешно и външнополитически функции, като в същото време ще запази и функциите си на главнокомандващ на армията. Той ще може също да одобрява и налага вето на закони, предложени от парламента.

За момента ПСР разполага с две чернови за нова конституция.

„Има два пътя, по които можем да тръгнем. Единият е предложението за разширени конституционни промени, което означава изцяло нова конституция. Подготвихме такава чернова. Другият път е чернова, която включва по-малки конституционни промени, които засягат основни въпроси. Подготвихме и такава. ПСР има две чернови“, каза по-рано вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш.

#Бинали Йълдъръм #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници