За Хелоуин призоваха англичаните да документират "знаците, прогонващи вещици"

За Хелоуин призоваха англичаните да документират "знаците, прогонващи вещици"
Източник: Чудеса.net
A A+ A++ A

 

Празникът на вси светии хвърли призрачна сянка в Англия, след като гражданите бяха призовани да документират запазени „знаци, прогонващи вещици” поставени векове по сградите против уроки, предаде БГНЕС.

В периода 1550-1750 година такива знаци е имало масово по фасадите на средновековните къщи, по църкви, хамбари и в пещери.

Знаците са били издълбавани в камък или дърво близо до входа на сградата, до камината или на дограмата, за да пазят обитателите от вещици и зли духове.

„Хисторик Ингланд” – правителствената служба, която се занимава със съхраняването на паметници, поиска от гражданите да изпращат информация и рисунки на тайнствените обозначавания.

„Знаците, които да плашат вещици” са свидетелство как прадедите ни са възприемали света”, каза ръководителят на „Хисторик Ингланд” Дънкан Уилсън.

Тези обозначения разпалват въображението и дават сведения за тогавашните вярвания и разпространени ритуали.

Такива знаци има по кулата Тауър и по родната къща на Шекспир.

Най-разпространен е контурът на маргаритка с шест листенца. Състои се от една единствена безкрайна черта, която трябвало да обърква и впримчва злите духове.

По стените са рисувани също звезди с пет лъча – пентаграми, използвани са и буквите АМ като Аве Мария, М за Мария или VV за Virgin of Virgins (Девица на девиците), които да отключват защитната сила на Богородица.

Ритуалните знаци са били изрязвани, надрасквани или издълбавани по къщите и църквите с надежда светът да стане по-сигурно и по-малко враждебно място, посочва Уилсън.

С помощта на гражданите „Хисторик Ингланд” иска да документира и опише всички разновидности на знаците против уроки, на които хората са се уповавали през Средните векове.

#Англия #знаци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"