Соченият за убиец на Мирослава – Чочо, бил сътрудник на МВР

Соченият за убиец на Мирослава – Чочо, бил сътрудник на МВР
Мирослава бе отвлечена на 7 ноември миналата година, трупът й бе намерен на 12 януари. Снимка: newsmaker.bg
A A+ A++ A

Стойчо Стоев (Чочо) е бил сътрудник на териториалното звено на БОП в Перник и неговата задача е била да докладва за местен бос на организираната престъпност.

Това прави съучастието му в отвличането и заравянето на Мирослава трудно обяснимо.

Констатациите са на алтернативната комисия на опозицията в парламента, която проучваше обстоятелствата около отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник, предаде БТА.

В комисията влизат депутати от ДПС, Коалиция за България, Синята коалиция, „Атака" и един независим народен представител.

Мирослава бе отвлечена на 7 ноември миналата година, трупът й  бе намерен на 12 януари.

Единият от заподозрените в извършване на убийството – Стойчо Стоев-Чочо се самоуби, а вторият уличен Марио Любенов-Заека бе задържан.

Информацията е потвърдена от три различни източника по време на разследването, обясни пред журналисти в парламента Йордан Бакалов (Синята коалиция), член на алтернативната комисия.

Стойчо Стоев-Чочо беше първият заподозрян и основен свидетел по случая, според официалната версия на МВР той се е самоубил в апартамента си в присъствието на антимафиоти.

От събраните данни се налагат две основни групи изводи – за забавяне на разследването от страна на политическото ръководство на МВР, което не признава, че става въпрос за отвличане и това забавя по-нататъшните действия, посочи Бакалов.

На второ място, отбелязват в анализа депутатите, няма координация с регионалните дирекции на ГДБОП – довело до смъртта на ключов свидетел по делото.

В нарушение на закона за МВР, без да има компетенции да дава указания и да извършва действия по разследването, ГДБОП извършва свои самостоятелни оперативно-издирвателни действия, които не са част от плана на официалното разследване и не са съгласувани с него.

Стоев, отбелязва анализът, след като посочва къде е трупа на момичето, умира като „задържан свидетел" т.е. задържано лице и отговорността е на служителите, разпоредили и изпълнявали тази мярка.

С влизането в жилището на Чочо служителите на ГДБОП са нарушили НПК, се казва в документа.

Според алтернативната комисия управляващите в правителството и в НС са се опитали да изградят политическа закрила върху нарушенията и да скрият лицата, които са ги извършили.

„Ние констатираме, че политици от ГЕРБ, носещи пряка или косвена отговорност по казуса, се включиха в опитите за политическо прикриване на нарушенията на закона", е записано в доклада.

Ето защо, според опозицията, се налагат промени, които да отстранят недостатъците в законодателството.

Сред тях са изваждане от състава на МВР на всички структури и звена за експертиза. Ако има нужда някои от тях да останат подчинени на държавата, то това да бъде на Министерството на правосъдието и на здравеопазването, разясни Йордан Бакалов.

#Стойчо Стоев #Чочо #Мирослава Николова #Перник #МВР #ГДБОП #ДПС #Коалиция за България #Синята коалиция #„Атака" #убийство #Йордан Бакалов #НС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"