31 май – Световен ден без тютюнев дим

31 май – Световен ден без тютюнев дим
Главни организатори са Министерството на здравеопазването, Гражданска инициатива „България без дим", Коалиция за живот без тютюнев дим, както и кампанията на Европейската комисия „Екс пушачите са неудържими". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 31 май в София ще бъде отбелязан Световният ден без тютюнев дим на Световната здравна организация (СЗО).

Събитието ще премине като форум за дискусия и действия на тема „Вмешателството на тютюневата индустрия", а през целия ден в градинката пред Народния театър и в сградата на Столична библиотека са предвидени активности за и с участие на гражданите, предаде БГНЕС.

Главни организатори са Министерството на здравеопазването, Гражданска инициатива „България без дим", Коалиция за живот без тютюнев дим, както и кампанията на Европейската комисия „Екс пушачите са неудържими".

В две „бездимни" шатри, разположени в градинката пред Народния театър от 10.00 до 19.00 часа всички посетители ще имат възможността безплатно да измерят своите белодробни показатели като витален капацитет, еластичност и количество въглероден монооксид в издишан въздух.

Специално внимание ще бъде отделено на предоставянето на информация за различни начини за отказ от тютюнопушене, като акцент ще бъде кампанията на Европейската комисия „Екс пушачите са неудържими".

През целия ден представители на кампанията ще демонстрират как работи онлайн платформата iCoach, разработена за целите на кампанията и предназначена за всички, които желаят да спрат цигарите и да се наслаждават на предимствата на живот без тютюнев дим.

В следобедните часове програмата пред Народния театър ще бъде разнообразена с презентации, прожекции на образователни филми по проекта „Информирани и здрави" към програма „Национална кампания срещу тютюнопушенето" на Министерството на здравеопазването, дискусии, викторини и томболи с награди.

Акцент в отбелязването на деня в Столична библиотека ще бъде сутрешната лекция на проф. Назми Билир, експерт от университета Хаджеттепе в Анкара на тема „Пълната забрана за тютюнопушене в Турция и вмешателството на тютюневата индустрия".

Тя ще бъде последвана от дискусия, която ще даде възможност за представяне опита на държави, въвели пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, в борбата им с вмешателството на тютюневата индустрия.

В дебата се очаква да се включат представители на Министерство на здравеопазването, на различни посолства, народни представители, представители на здравната комисия в парламента, на офисите на СЗО и Европейската комисия за България, Национален център за опазване на общественото здраве и анализи, Столична РЗИ и РЗИ София област, неправителствени организации, граждани.

#София #Световната здравна организация #СЗО #Народния театър #Столична библиотека #Министерството на здравеопазването #Коалиция за живот без тютюнев дим #Европейската комисия #Анкара #Турция #България #РЗИ София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »