Правителството и опозицията на Венецуела се споразумяха за преговори по политическата криза в страната

Правителството и опозицията на Венецуела се споразумяха за преговори по политическата криза в страната
Източник: btvnovinite.bg
A A+ A++ A

Правителството и опозицията на Венецуела се споразумяха по график на преговори за слагане край на тежката политическа криза в страната, обяви пратеникът на Ватикана Клаудио Мария Чели, цитиран от Франс прес.

Преговорите ще обхванат четири основни теми. Те ще се обсъждат от отделни екипи, които ще се съставят незабавно, обяви Чели след първата "пленарна сесия на националния диалог".

Темите са "Мир, правова държава и суверенитет", "Истинско правосъдие, човешки права, обезщетение на жертвите и помирение", "Икономика и социални въпроси" и "Мерки за доверие и график за избори".

Днешната среща между правителството и опозицията протече с посредничеството на Ватикана и Съюза на южноамериканските държави (УНАСУР). Десноцентристката опозиция се стреми да свали от власт президента социалист Николас Мадуро, когото обвинява за една от най-тежките икономически кризи в историята на страната.

Разговорите започват в обстановка на изострено напрежение във Венецуела, след като Мадуро заплаши да арестува лидерите на опозицията, ако парламентът започне процедура по отстраняването му от длъжност, както е предвидено за тази седмица.

Опозицията призова за мирно шествие в четвъртък, непосредствено след гласуването в парламента по свалянето на президента. Тъй като опозицията има мнозинство в парламента, резултатът не подлежи на съмнение, отбелязва АФП.

 

#Венецуела

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай