Дончев: Пазарът в България не може да оправдае "Белене"

Дончев: Пазарът в България не може да оправдае "Белене"
Източник: Хаштаг-BG
A A+ A++ A

На българския пазар няма такова търсене, което да оправдае изграждането на АЕЦ „Белене”, затова и трябва да се мисли регионално за подобен проект. Това подчерта вицепремиерът Томислав Дончев, предаде бТВ.

„Когато говорим за такива големи проекти, на първо място са сигурността и безопасността, а на второ – икономическите ползи”, подчерта той. По думите му проектът „Белене” е бил „корупционен, спонтанен, но пазарен не е бил никога”.

Първата опция, която правителството ще преследва, е реализация като частна инвестиция. Дончев уточни, че приватизационната процедура би могла да приключи до средата на следващата година.

Разглеждат се варианти за препродажба на оборудването, което „Атомстройекспорт” трябва да предостави на НЕК по силата на арбитражното решение. Евентуалните купувачи, които вицепремиерът спомена, са Русия и Иран. Още преди седмици стана ясно, че сделка с Ислямската република няма да е твърде изгодна за страната ни.

Томислав Дончев беше категоричен, че ако България се ангажира с проекта, това ще е на база ясен анализ, тъй като след идването на двата реактора у нас (единият от които все още се довършва), трябва да се инвестират още много пари, за да се стигне до работеща атомна електроцентрала. „Не бива защото сме намерили на улицата копче, към него да пришиваме балтон, от който не е сигурно, че имаме нужда”, подчерта той.

Възможна опция е нашата страна да използва само единия от реакторите и той да отиде на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Дончев уточни, че по технически причини не може да има ядрено съоръжение само с един реактор.

По отношение на разследването около втората атомна, вицепремиерът отбеляза, че бившият енергиен министър Делян Добрев е постъпил „по най-мъжкия начин”, като веднага е поискал да остане без имунитет, за да може да докаже своята невинност.

Кой е кандидат-президентът на „Тотал”, запита Томислав Дончев в отговор на коментарите, че новината за открит нефт в Черно море е предизборен пиар. Той обаче призна, че компанията се е принудила да обяви изключително ранни резултати от проучвателния си сондаж в блок „Хан Аспарух”, защото у нас 2 седмици „се крещяло”, че нищо не е намерено, подобни твърдения влияели зле на големите компании, които търсят природни богатства в Черно море.

#Томислав Дончев #Белене #НЕК #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"