В Исландия провеждат предсрочни избори. "Пиратите" обещаха убежище на Сноудън и подкрепа на Асанж

В Исландия провеждат предсрочни избори. "Пиратите" обещаха убежище на Сноудън и подкрепа на Асанж
Източник: Евроком
A A+ A++ A

Пирати, които обаче странстват не из моретата, а в исландската политика. Партията е създадена преди 4 години, а от 3 е в парламента. Заражда се като анархистко движение. Финансира предизборната си кампания изцяло от малки суми, дарени от огромен брой дарители. В основата на платформата й са пряката демокрация, реформи в институциите и борба с корупцията, предаде БНТ.

Пиратите обещават референдум за подновяване на прекъснатите от десницата преговори за членство в ЕС, което голяма част от исландците не желаят. Искат да въведат виртуалната валута биткойн като официална в Исландия. Казват, че ако спечелят, ще дадат убежище на бившия американски таен агент Едуард Сноудън. Подкрепят сайта "Уикилийкс" и неговия създател Джулиън Асандж.

Премиерът в оставка Гунлаугсон определи присъствието им в политиката като "несериозно". Управляващата "Прогресивна" партия обаче има все по-малко доверие от избирателите и според социолози ще получи едва около 10% от гласовете.

Сигмундур Давид Гунлаугсон, премиер на Исландия: "Партията на пиратите успя да наруши две от предизборните си общания още преди вота. Първо - искат намаляване на мандата на парламента, но това няма как да стане. Второ - бях останал с впечатлението, че ще публикуват политическата си платформа, но не видях такава..."

Наричат ги "политическо НЛО", но Пиратите вече затвърдиха позицията си на фактор в исландския парламент. Очаква се да получат най-малко 20%, толкова, колкото и досегашния коалиционен партньор на управляващите - Партията на независимостта.

Противно на традицията в страната - всяка формация да се явява самостоятелно, Пиратите вече обявиха и споразумение с опозицията за съставяне на правителство след днешния вот.

#Едуард Сноудън #Джулиън Асандж #Сигмундур Давид Гунлаугсон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"