Московски се съгласи с железничарите, въпреки че го освиркаха

Московски се съгласи с железничарите, въпреки че го освиркаха
В началото на протеста точно пред входа на МТИТС железничарите бяха поставили черен кръст, на който беше изписано „БДЖ 1885–2012 г.“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски постигна съгласие с представители на протестиращите пред транспортното ведомство железничари по някои точки от техните искания.

Протестът на железничарите продължи около час и половина. За това време те скандираха „Оставки“ и „Мишоци“, внесоха в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) декларация с исканията си, срещнаха се с министъра и получиха уверения от него, предаде БГНЕС.

В началото на протеста точно пред входа на МТИТС железничарите бяха поставили черен кръст, на който беше изписано „БДЖ 1885–2012 г.“.

Отстрани двама от протестиращите носеха кратуни, на които бяха изписани имената на председателя на УС на БДЖ Владимир Владимиров и на изпълнителния директор на холдинга Йордан Недев.

Железничарите посрещнаха с освирквания транспортния министър Ивайло Московски, който влезе в МТИТС, за да се срещне с техни представители и да получи декларацията с исканията им.

В нея те настояват да се изработи и внесе в Народното събрание стратегия за бъдещото развитие на железопътния транспорт в България.

Второто искане на протестиращите е: „да се назначи компетентно ръководство на „Холдинг БДЖ ЕАД“.

Декларацията е подкрепена от над 6000 подписа. В нея те настояват да им се запазят социалните придобивки при пътуване, да се запазят работните места и да се компенсира инфлацията, като се увеличат доходите на българските железничари.

Основните скандирания на протеста в сряда бяха именно срещу сегашното ръководство на БДЖ – Владимир Владимиров и Йордан Недев.

Някои от хората на протеста ги нарекоха лаици, други настояваха това ръководство да си отиде, защото според тях то довежда до влошаване състоянието на железниците.

Ивайло Московски се срещна с протестиращите и след това отново обясни, че анализ за безплатните карти ще тече през цялата година и ще се търсят начини за оптимизация и редуциране на броя на картите.

За третата точка в исканията на синдикатите – унищожаване на българската железница, министърът с горчива ирония заяви, че тя се унищожава, като в нея се инвестират над 2 млрд. лв.

„Бих могъл да кажа, че я унищожаваме с 1.5 млрд. лв. инвестиции в инфраструктура и следващата седмица на мониторинговия комитет на ОП „Транспорт“ БДЖ „Пътнически превози“ става бенефициент в програмата, ще получи финансиране около 600 млн. лв.“, каза Ивайло Московски.

Въпреки очевидно добрия тон, с който са преминали разговорите обаче, министърът отказа поканата на синдикатите да слезе при хората и да съобщи решенията, защото явно се е почувствал обиден от освиркванията.

Така договореностите бяха съобщени от синдикалния лидер Петър Бунев, но след като го чуха, протестиращите попитаха за министъра и доволството от договореното се замени със скандирания, след като разбраха, че не е дошъл при тях.

Бунев съобщи, че е получил уверението на министъра, че няма да подпише нова наредба, която да отмени картите на българските железничари и пенсионери.

Ивайло Московски потвърдил, че в „Товарни превози“ няма да има съкращения, за „Пътнически превози“ е готов да се водят преговори, да се направят разчети, за да се установи дали има нужда да се освобождават или назначават хора.

Одобрителни викове предизвика и съобщението на Бунев, че министърът е водил преговори за европарите за нови влакове.

„Аз му казах, че когато това стане, аз ще бъда първият човек, който ще го поздрави за това нещо“, каза синдикалният лидер.

За искането на протестиращите за ръководството на БДЖ Бунев съобщи готовността на министъра да влезе в диалог „да извадим конкретни цифри за нанесени щети“.

„Готов е, ако ние можем да докажем нарушения или бездействия, той е готов да уволни и ръководството“, съобщи Петър Бунев.

#ОП „Транспорт“ #Народното събрание #Пътнически превози #товарни превози #Йордан Недев #Владимир Владимиров #БДЖ #България #протест #синдикат #Петър Бунев #МТИТС #информационните технологии и съобщенията #Министерство на транспорта #Ивайло Московски #информационните технологии и съобщенията #Министър на транспорта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"