Прокуратурата разпространи първите резултати от проверките в "Бабино"

Прокуратурата разпространи първите резултати от проверките в "Бабино"
Източник: Flashnews
A A+ A++ A

 

Прокуратурата разпространи първоначалните резултати от проверката на рудник „Бабино” при Мини „Бобов дол” след като миньори обявиха стачка под земята за неизплатените си заплати буквално преди дни, предаде БГНЕС.

На 13 октомври Окръжната прокуратура в Кюстендил се самосезира и възложи проверка по реда на надзора за законност на Дирекция „Инспекция по труда” – Кюстендил във връзка със стачка на миньорите от рудник „Бабино“ при Мини „Бобов дол“. Докладът за извършената в срок проверка е представен в прокуратурата.

Резултатите от нея сочат, че между Ръководството на „Въгледобив Бобов дол" ЕООД, от една страна, СС на КНСБ при „Въгледобив Бобов дол" ЕООД и РОС „Подкрепа" при „Въгледобив Бобов дол" ЕООД, от друга страна, е подписан и действа в сила от 01.07.2016г. колективен трудов договор. Съгласно чл. 34 от този договор месечното трудово възнаграждение се изплаща на три пъти: аванс между 20-25 число на текущия месец, остатъкът на две равни части: първа част - между 5-10 число на месеца, втора част - след 12 число на месеца, следващ месеца, през който е начислено.

Контролните органи установили, че месечните възнаграждения за август 2016 г. са изплатени както следва: авансът е изплатен на два пъти - на 02.09.2016 г. и на 09.09.2016 г., първа част от остатъка - на 07.10.2016г. и втора част от остатъка - на 13.10.2016г., тоест забавено е изплащането единствено на аванса за август.

При извършени предходни проверки са констатирани нарушения, свързани с неизплащане на трудови възнаграждения на работници и служители от „Въгледобив Бобов дол" ЕООД за март и април 2016 г. В тази връзка били издадени предписания за отстраняване на нарушенията, след което заплатите били изплатени.

Установени са нарушения при изпълнение на Наредбата за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея на работниците и служителите в дружеството. Към момента на проверката работодателят не е осигурил ваучерите за храна за месеците март, април, май, юни, юли и август 2016 г, за което неколкократно бил санкциониран.

На 12.10.2016 г. са съставени пет акта за установяване на административни нарушения (АУАН) за неизплатени ваучери и един за неизпълнено предписание за изплащане на ваучерите за март с краен срок 30.07.2016 г. Общата сума на дължимите ваучери за периода м. април – август 2016 г. е в размер на 234 770 лв. На 13.10.2016 г. с приемно-предавателен протокол ваучерите за храна на работещите в рудник „Бабино" са получени и е започнало тяхното раздаване. Същите са с общ брой 13 242 и на обща стойност 62 369 лв.

На работниците с прекратени трудови правоотношения не са изплащани полагащите се обезщетения. За периода от октомври 2015 г. до август 2016 г. общият размер на тези суми възлиза на 28 428 лв., дължими на 20 работника. За тези нарушения на „Въгледобив Бобов дол" ЕООД от началото на годината са съставени три акта и издадени две наказателни постановления - за нарушение на чл. 222, ал. 3 от КТ и на чл. 220, ал.1 от КТ. Предстои издаването на трето наказателно постановление.

При проверката е установено, че по изготвените платежни ведомости за работна заплата за юли и август 2016г. дължимите осигурителни вноски на работниците от Рудник „Бабино" са начислени от работодателя, като ДИТ Кюстендил не разполага с данни дали сумите са постъпили по сметка на НОИ.

Рудник „Бабино" попада в списъка на рискови обекти, подлежащи на периодичен контрол с периодичност от 3 месеца за 2016 г., утвърден от Изпълнителния директор на ИА „Главна инспекция по труда“.

През 2016 г. са извършени 8 проверки, констатирани са 36 нарушения по спазване на трудовото законодателство и безопасност на труда, дадени са 33 предписания. Нарушенията, които са установили контролните органи, касаят Правилника по безопасността на труда в подземните въглищни рудници. Съставени са два акта за неизпълнени предписания по чл. 415, ал. 1 от КТ от 12.10.2016 г., като дирекцията осъществява непрекъснат последващ контрол за изпълнение на дадените предписания.

След запознаване с резултатите от проверката Окръжна прокуратура – Кюстендил предложи на Дирекция „Инспекция по труда“ – Кюстендил да предприемете мерки относно своевременно и законосъобразно приключване на образуваните осем административнонаказателни производства, както и за продължаващ последващ контрол по дадените предписания. В едномесечен срок Дирекцията следва да уведоми Окръжната прокуратура за взетите решения, извършените действия и постигнатите резултати в рамките на проверката на рудник „Бабино“ при Мини „Бобов дол“ по спазване на трудовото законодателство и безопасността на труда.

#Бабино #прокуратурата #нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »