ЕЦБ: България не е готова за еврозоната

ЕЦБ: България не е готова за еврозоната
Нито една от осемте европейски страни, които могат да претендират за влизане в еврозоната, сред които и България, все още не отговаря на всички необходими критерии. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България все още не е готова да се присъедини към валутния съюз на еврото, се казва в доклада на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Нито една от осемте европейски страни, които могат да претендират за влизане в еврозоната, сред които и България, все още не отговаря на всички необходими икономически и юридически критерии, пише още в документа, цитиран от АФП и БГНЕС.

Докладът анализира напредъка, осъществен от осемте държави – членки на ЕС, които след време трябва да влязат във Валутния съюз – България, Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Две страни от Европейския съюз – Дания и Великобритания, не желаят да са част от еврозоната.

Сред анализираните критерии е нивото на инфлацията. Само три страни (България, Чехия и Швеция) отговарят на този критерий.

В другите страни „въпреки сравнително слабата икономическа среда“ инфлацията е доста над „референтната стойност“.

Всички страни, с изключение на Швеция, имат прекомерен бюджетен дефицит в средносрочен план (над 3% от БВП), продължава Европейската централна банка.

За сметка на това всички страни, с изключение на Унгария, имат държавен дълг под 60% от БВП, който е друг ключов критерий.

Освен това във всяка една от изследваните страни се констатира липса на необходимите „юридически условия", т.е. пълна независимост на Централната банка на страната.

Във всички страни без Литва „съществуват несъвместимости относно забраната за монетарното финансиране", т.е. забраната за централните банки да захранват държавните каси, допълва ЕЦБ.

В заключение банката изтъква, че сближаването е отбелязало напредък спрямо предишния доклад от май 2010 г., но не е пълно. Сега въпросът е дали тези страни ще имат желание да се присъединят към изпадналата в криза еврозона.

Обикновено това е задължително, след като критериите бъдат изпълнени, но ЕЦБ даде да се разбере, че те може „да поискат да се изчака".

Литва и Латвия са единствените две страни, които участват във Валутния механизъм II (ERM II), който определя рамката на сътрудничество в областта на валутната политика между еврозоната и страните от ЕС, които се готвят да въведат еврото.

#България #еврозона #Европейската централна банка #ЕЦБ #ЕС #Чехия #Латвия #Литва #Унгария #Полша #Румъния #Швеция #Великобритания #Дания #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"