Вадят България от черния списък на ЕК за прекомерен дефицит

Вадят България от черния списък на ЕК за прекомерен дефицит
В края на миналата година ЕС втвърди правилата за борба с дефицита и дълга, като улесни налагането на санкции на държави, които системно не успяват да ограничат разходите си. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия препоръча изключването на България и Германия от списък на страните, изправени пред заплахата от санкции, след като и двете държави върнаха дефицитите си под определения от ЕК праг.

Комисията съобщи, че процедурите за прекомерен дефицит срещу двете страни могат да бъдат прекратени, след като Германия намали дефицита си на 1.0% през 2011 г., а България – на 2.1%, доста под определения от ЕК праг от 3.0% от БВП.

„Комисията стигна до заключението, че коригирането на прекомерния дефицит на тези страни е гарантирано“, съобщи изпълнителният орган на ЕС в комюнике, отбелязвайки, че те ще „останат трайно под 3.0%“.

Европейската комисия съобщи, че очаква дефицитът на Германия да намалее до 0.9% през 2012 г. и до 0.7% през 2013 г., а този на България да се понижи съответно до 1.9% и до 1.7%.

Ако бъде подкрепена от лидерите на ЕС в края на юни, препоръката ще остави 21 от 27-те държави членки на ЕС под наказателни процедури за прекомерен дефицит, включително Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Естония, Финландия, Люксембург и Швеция са единствените други страни, които избягват процедурата за прекомерен дефицит.

В края на миналата година ЕС втвърди правилата за борба с дефицита и дълга, като улесни налагането на санкции на държави, които системно не успяват да ограничат разходите си.

#България #Европейската комисия #ЕК #дефицит #Германия #ЕС #Франция #Италия #Испания #Великобритания #Естония #Финландия #Люксембург #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »