България и НАТО работят заедно срещу кибератаките

България и НАТО работят заедно срещу кибератаките
http://expert.idg.bg/
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Николай Ненчев подписа днес, 26 октомври, в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия, Меморандум за разбирателство в областта на киберотбраната между Република България и НАТО.

Меморандумът влиза в сила от датата на подписването без последващо утвърждаване, така както е формулирано в Решение на Министерския съвет №689 от 18.08.2016г., съобщи БГНЕС.

„С подписването на меморандума за сътрудничество между Република България и НАТО в областта на киберотбраната ще се улесни процесът на споделяне на информация и оказване на експертна помощ от Алианса, при поискване от наша страна“, отбеляза министър Ненчев.

От своя страна помощник генералният секретар по нововъзникващите предизвикателства Сорин Дукару подчерта важността за координиране на усилията в областта на обучението, квалификацията и съвместните учения.

България е сред водещите страни, подписали меморандума в изпълнение на решенията от Варшава за обявяването на киберпространството като отделен домейн в НАТО. Това ще допринесе за повишаване на националната сигурност, ще създаде условия за развитие на иновативна индустрия и сигурността на гражданското общество, както е заложено в приетата през юли т.г. Национална стратегия за киберсигурност и киберустойчивост.

„Меморандумът е следваща стъпка в развитието на механизма за сътрудничество и взаимодействие с НАТО, включително за изграждане на съвместни способности и защита от кибератаки. Така ще се създадат условия за повишаване на ситуационната осведоменост и за изграждане на национални способности, съвместими с тези на съюзниците“, подчерта Георги Шарков, национален координатор по киберсигурността. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »