Литийно шествие за Димитровден във Велико Търново

Литийно шествие за Димитровден във Велико Търново
Източник: bnt.bg
A A+ A++ A

Православната църква днес почита паметта на Свети Димитър Солунски. Според народните вярвания от днес идва зимата, дървата за огрев се прибират на суша, а на трапезата се слага от младото вино и погачи. Легенда разказва, че по време на въстанието на братята Асен и Петър, във Велико Търново идва новината, че Свети Димитър е напуснал Солун, а чудотворната икона с образа му сама се преселила в бъдещата българска столица. В чест на светеца Асеневци съграждат храм на името на светеца, който и до днес отваря врати само на Димитровден, предаде БНТ.

Димитровден в старата столица започва с тържествена служба и благодарствен молебен, а десетки миряни се включват в празнично литийно шествие. 

През 1185 г. в Търново, братята Теодор и Асен започнали да съграждат храм в чест на Светеца Димитър Солунски. На връх Димитровден църквата е осветена, а Теодор е обявен за цар и приема името Петър. Така се подчертава приемствеността с Първото българско царство и възстановяването на Второто българско царство. Така, от векове, във Велико Търново Димитровден се отбелязва с големи чествания.

По традиция в чест на своя патрон камарата на строителите ежегодно прави курбан за здраве и успех на всички работещи в тази сфера, тъй като Свети Димитър е покровител и на строителите.

#Димитровден #Димитровден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"