Арестуваха кмета на Диарбекир Кишанак по обвинения за тероризъм

Арестуваха кмета на Диарбекир Кишанак по обвинения за тероризъм
Източник: Chronicle.bg
A A+ A++ A

 

Кметът на населената предимно с кюрди провинция Диарбекир Гюлтан Кишанак, както и нейният заместник-кмет бяха арестувани по обвинения в тероризъм, предаде БГНЕС.

Кишанак, заместникът й Фират Анлъ и един от членовете на общинския съвет бяха отведени в ареста като част от разследване за техните предполагаеми връзки със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщиха от прокуратурата в провинцията, цитирани от „Хюриет“.

Кметът и заместникът са обвинени в това, че са държали речи в подкрепа на ПКК, позволявали са на бойци на групата да използват общински средства, присъствали са на незаконни срещи и митинги, се казва още в изявлението на прокуратурата.

Полицията е претърсила както офиса на кмета и сградата на общината, така и домът й. Тя е известен кюрдски политик и първата жена кмет на провинцията.

Освен ръководството в община Диарбекир, акции се проведоха и на други места в страната, насочени срещу служители на полицията, за които се предполага, че са част от мрежата поддръжници на Фетхулах Гюлен.

Задържани са общо 80 служители на реда, като според ТАСС има заповеди за общо 125 ареста. Те са издадени на базата на информация от мобилното приложение „Bylock“, което се предполага, че е било използвано от гюленистите.

Тази сутрин акция е била проведена и в „Университета Девети септември“ в град Измир, при която са задържани 30 служители на учебното заведение. Те също са заподозрени в употреба на мобилното приложение. 

#тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"