"Уикилийкс" пусна записи, според които Обама прикрива Клинтън за скандали с електронната поща

"Уикилийкс" пусна записи, според които Обама прикрива Клинтън за скандали с електронната поща
Източник: Хаштаг-BG
A A+ A++ A

 

Президентът на САЩ Барак Обама не е казал истината, когато през месец март м.г. е заявил, че не е в течение на използването на личен сървър от държавния секретар Хилари Клинтън за служебни цели. Това обвинение, основано на съдържанието на кореспонденцията на помощниците на Клинтън, отправиха от „Уикилийкс” (Wikileaks), предаде БГНЕС.

Според публикуваните в „Туитър” (Twitter) записи от „Уикилийкс” във вторник, „новите писма” на обкръжението на Клинтън „сочат, че Обама е лъгал, когато е заявявал, че не знае за използването от Клинтън на частен адрес за електронна поща”. Като доказателство за изводите си организацията цитира съдържанието на посланието, изпратено до Джон Подеста на 7 март 2015 година от Шерил Милз. Подеста в момента фактически оглавява предизборния щаб на Клинтън за президентските избори. Милз е била начело на администрацията на държавния секретар, когато Хилари Клинтън заема поста от 2009 до 2013 година.

Цитира се писмо, което се състои буквално от един ред: „Трябва да „почистим” това; той има писма от нея, изпратени по електронната поща и в тях не пише state .gov.” Този домейн се използва от Държавния департамент на САЩ. Съответно с него завършват адресите на служебната електронна поща на служителите в американското външнополитическо ведомство.

Предизвикалите безпокойството на Милз изказвания на Обама прозвучават на 7 март миналата година, когато той разбира за първи път , че Клинтън е използвала частен сървър, докато е начело на американската диплочация. „В същото време, когато (и) всички останали разбраха (за това) от новините”, казва Обама.

Както става ясно от публикуваната от „Уикилийкс” кореспонденция на съветниците на Клинтън, тревога по повод на думите на Обама е вдигнала не само Милз, но и един от прессекретарите на кандидатката за президент на Демократическата партия, Джош Шервин. Той пише на редица свои колеги на 7 март: „изглежда президентът току-що каза, че е разбрал за използването от ХРК” (Хилари Родъм Клинтън) „на личната й електронна поща, когато видял това в новините”. 

#Барак Обама #Хилари Клинтън #Уикилийкс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници