Радев: Новият европейски механизъм ще премахне неоправданите стигми върху България

Радев: Новият европейски механизъм ще премахне неоправданите стигми върху България
Източник: Новинария
A A+ A++ A

Във вторник членовете на Европейския парламент обсъждаха и приеха Европейската комисия да излезе със законодателно предложение за общоевропейски механизъм за мониторинг на демокрацията, върховенството на закона и основните човешки права в Европейския съюз до есента на 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ, предаде Фокус.

Според евродепутатите, този механизъм трябва да включва обективни критерии за оценка на всички държави членки, въз основа на които независим панел от експерти и конституционни съдии ще изготвя ежегоден доклад и препоръки. В текста, приет от ЕП, изрично се споменава, че общоевропейският механизъм ще замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

По време на дебата в пленарна зала, българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, отдавнашен привърженик на общоевропейски подход, определи механизма за демокрация, върховенство на закона и основни човешки права като изключително важен инструмент, който ще гарантира опазването на демократичните ценности, върху които е изграден ЕС, във всички държави-членки. Според българския представител механизмът ще гарантира равнопоставеност на държавите и предлага общоевропейски решения.

„Вярвам, че този механизъм ще затвърди основите на демокрацията и по този начин ще успеем да се преборим с евроскептицизма и популизма от последните години“, каза той. Новият европейски механизъм е изключително важен за България, защото той не само ще замени наложения на страната механизъм за сътрудничество и проверка, но и ще премахне неоправданите стигми върху България, породени от този вид дискриминация, каза Емил Радев в своето изказване.

Според евродепутата Механизмът за сътрудничество и проверка нееднократно е бил неправилно използван България да бъде сочена с пръст за проблеми, които съществуват във всички държави-членки, но за които някак си Брюксел си е затварял очите. „Той е и напълно погрешна спънка пред членството ни в Шенген.“, допълни българския представител.
В заключение Емил Радев изрази своята увереност, че механизмът за демокрация и върховенство на закона, със своите обективни критерии за оценка, ще даде възможност да се видят реалните проблеми в ЕС и всички държави-членки, чрез европейска подкрепа и солидарност, ще разполагат с лост за гарантиране на демокрацията в Европа.

#Емил Радев #ЕС #Шенген #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »