Лошото време съсипало българските череши

Лошото време съсипало българските череши
Само 18% от тазгодишната реколта череши са годни за консумация, останалото количество е пострадало вследствие на студа и силните валежи. Снимка: adelaidenow.com.au
A A+ A++ A

Само 18% от тазгодишната реколта череши са годни за консумация, останалото количество е пострадало вследствие на студа и силните валежи.

„Годната за консумация реколта от череши е само 18%. Щетите за сектора ще бъдат над 50 млн. лв. На много места черешовите градини бяха поразени от студа през зимата“, каза пред „България он ер“ Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите.

„След това градините бяха ударени от градушки, като от нея щетите са 100%, а там, където е останала нещо, то е много малко количество“, обясни той.

Трифонов посочи, че твърде малка част от производителите на череши са застраховали реколтата си. Според него това се дължи на факта, че българските производители още не са си изградили навика да го правят.

Застраховки имали производителите, които произвеждат изключително и само с комерсиална цел.

„Освен черешите сериозно засегнати са и ягодите, като реколтата в някои райони е провалена почти на 100%. Сериозно са засегнати и дините, както и зеленчуковите насаждения“, каза на свой ред Мариана Милтенова, член на УС на Националния съюз на градинарите.

Милтенова обясни, че при настоящите метеорологични условия производителите не могат нито да влязат в градините си да пръскат срещу вредители, нито да приберат реколтата.

#череши #ягоди #Слави Трифонов #реколта #застраховка #валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »