Арестуваните при акцията „Кокаинови крале“ са вече 32

Арестуваните при акцията „Кокаинови крале“ са вече 32
В понеделник беше съобщено за 15 българи, арестувани при операцията, но с Еринин и Парапаунов те вече са 17. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общата бройка на арестуваните при спецакцията „Кокаинови крале“ достигна 32.

Двама българи - Йордан Еринин на 39 години от Банско и 48-годишният Лозан Парапунов от Сандански, са били задържани на хърватската граница като част от операцията „Кокаинови крале“, предаде БГНЕС.

В понеделник беше съобщено за 15 българи, арестувани при операцията, но с Еринин и Парапаунов те вече са 17.

Еринин е човекът, приближен до Васил Горчев – Кьоравия. Братята Иван и Йордан Еринини са известни в Банско като Гипсовете. Те са разследвани за пране на пари и бяха в близки отношения с предишния кмет на града Александър Краваров. Вторият задържан – Лозан Парапунов, на този етап не е известен.

Засега човекът, който е на най-високо ниво сред засдържаните, е арестуваният преди повече от две седмици Евелин Банев – Брендо.

„Сред тях има криминално проявени и некриминално проявени“, каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той посочи, че са задържани и основните играчи от Италия.

Общо до момента задържаните в акцията са 32 души - 12 италианци, един словенец, румънец, грузинец и останалите са българи.

Операцията е специализирана и проведена с карабинерите от Италия, съвместно с Европол. Информация със службата се обменя през последните месеци.

Полк. Джозепе Джорджино от специализираното звено на карабинерите обясни, че са установили група, която продава кокаин в три области в Италия.

Голям принос за това има България, свързан с Брендо, с ареста на когото от МВР се похвалиха още преди около две седмици. Според разследващите той е отговорен за внасянето в Италия на 40 тона годишно кокаин.

Заместник главният прокурор Галина Тонева обясни, че след като прокуратурата в България получи обвиненията и конкретните искания на италианските магистрати, най-вероятно Брендо ще бъде предаден временно на Италия.

Ще бъде върнат в България, докато съдът не се произнесе по висящото му дело у нас, което е в края си на първа съдебна инстанция.

Цветан Цветанов посочи още, че сред задържаните е и българин, който превозвал над 2 милиона евро. Този българин е от Тополовград и това именно послужи на вътрешният министър да направи връзка между него и Брендо, който също бил от този град.

Парите били в тайник и според разследващите той се е ползвал за пренос на мръсните пари и на малко дрога. Друга връзка между Брендо и задържания е и тази, че за последно той говорел по телефона с клетка в близост до къщата на Брендо.

Заради големите количества заловени наркотици Цветан Цветанов предполага и че с тази операция ще „допринесем за разкриването на убийства на територията на страната“.

Цветан Цветанов изтъкна, че в момента над 100 български граждани се разследват за организирани престъпни групи на територията на Европейския съюз.

#Италия #наркотици #арести #задържани #министър на вътрешните работи на България #Цветанов #Цветан Цветанов #„Кокаинови крале“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"