„Царството“ от Еманюел Карер

„Царството“ от Еманюел Карер
A A+ A++ A

На 21 октомвриизлиза „Царството“ на Еманюел Карер, удивително пътешествие във времето отпреди 2000 години или своеобразно „журналистическо разследване“ на описаните в Библията събития.

„Царството“ (превод: Росица Ташева, 632 стр., цена: 24 лв.) е истинско жанрово предизвикателство – нещо като есе, роман, историческо произведение или… автобиография. Авторът си задава въпроса: как се е стигнало дотук? Как един съвременен човек може да вярва, че Христос е възкръснал, а майка му го е заченала непорочно? Опирайки се на факти от собствената си биография и на опитите си да повярва в невъзможното, писателят съпоставя четирите Евангелия и Деянията на апостолите, проследява живота на лекаря Лука и тръгва по пътя на равина Павел, като се позовава на логиката, понякога на въображението си, и се опитва да извлече историческата истина, да ни разкаже как според него се е случила тази невероятна история и защо – и дали изобщо – все още са живи онези високо благородни и не дотам присъщи на противоречивата човешка природа предписания, проповядвани от Исус.

Еманюел Карер е известен френски кинокритик, сценарист и писател. Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече. През 1984 г. издава първата си книга - „Смелост“. Пише и сценарии, един от които - „Снежният клас“ - получава наградата „Фемина“ (1995). Поразен от аферата Жан-Клод Роман, която разтърсва френското общество през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга. Така се появява „Врагът“ – прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. „Царството“ излиза през 2014 г. и печели награда на в. „Монд“, на сп. „Лир“ и на сп. „Поан“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Специално
Последно от Специално

Всички новини от Специално »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"