Турция не се отказва от ЕС

Турция не се отказва от ЕС
Турция няма да се откаже да преследва членство в ЕС, според президента й Абдулах Гюл. Снимка: Volpeypir
A A+ A++ A

Турция „все още" желае да се присъедини към Европейския съюз въпреки кризата в еврозоната, според турския президент Абдулах Гюл.

Гюл, който ще пристигне по-късно в неделя на тридневна визита във Великобритания, заяви пред британския вестник „Сънди Телеграф", цитиран от Би Би Си и Фокус, че присъединяването на Турция би подсилило ЕС.

Би Би Си изтъква, че Турция е смятана за важен мост между Запада и мюсюлманските страни в Близкия Изток и Азия, а също така има процъфтяваща икономика, която бележи ръст от 6.6% за 2011.

В същото време лидерите на ключови страни от ЕС – като германският канцлер Меркел и френският президент Саркози – се обявяват против членството на Турция в ЕС.

Преговорите за присъединяване на страната, които започнаха през 2005 г., засега са в задънена улица, а редица европейски анализатори изразяват съмнения относно искреността на желанието на управляващата Партия на справедливостта и развитието действително да се просъедини към ЕС, като се смята, че умереноислямистката формация използва преговорите със Съюза за постигане на вътрешнополитическите си цели.

#Турция #ЕС #Европейски съюз #разширяване на ЕС #Абдулах Гюл #президент на Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"