Рашидов: Пъпът на София става туристически център на Европа

Рашидов: Пъпът на София става туристически център на Европа
Министърът на културата изтъкна, че археологията е приоритет и за това „всеки камък, който може да носи на българския народ приход, е ценен“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пъпът на София става един от най-атрактивните туристически центрове в Европа, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Това той направи по време на инспекция на античния комплекс „Сердика“, който се подготвя под терена между сградите на Министерския съвет и Президентството, предаде БГНЕС.

„В България ние нямаме музеи. Ходим по Европа, влизаме в „Прадо“, в „Лувъра“, а страна като нашата с 1300-годишна история няма национален музей“, каза министър Рашидов.

Той изтъкна, че археологията е приоритет и за това „всеки камък, който може да носи на българския народ приход, е ценен“.

В проекта за подземния античен град „Сердика“ под Ларгото на София ще бъдат вложени 16 милиона лева европейски средства. Първият етап от него ще бъде завършен до края на юли, а до декември 2013 г. ще имаме един завършен „български Лувър“.

„Археологията, на която лежи България, е безценна", подкрепи думите му министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя обясни, че работата на археолозите няма да бъде пришпорвана, за това не се гонят срокове. През цялото време туристите и жителите на София ще могат да наблюдават тяхната работа, благодарение на стъклените стени, които ще бъдат изградени.

Това ще превърне проекта в истинска атракция и за чуждестранните посетители на страната.

Предвижда се следващата инспекция да бъде направена в присъствието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който ще бъде в България на 25 август.

„След като една ислямска държава разви туризма и печели от него по 23 милиарда годишно, и България го заслужава“, подчерта за финал Рашидов, сочейки голям рекламен билборд на южната съседка на България – Турция.

#Вежди Рашидов #министър на културата #София #Европа #Сердика #Министерския съвет #Президентството #Прадо #Лувъра #Ларгото #България #археология #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #премиер #Бойко Борисов #Жозе Мануел Барозу #Европейската комисия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"