МИТ: "Щитът на Ефрат" превръща Турция в мишена

МИТ: "Щитът на Ефрат" превръща Турция в мишена
Източник: Haskovo.NET
A A+ A++ A

 

Тежките поражения и загуби, които понася “Ислямска държава“ от военната операция „Щитът на Ефрат“, скоро ще превърнат Турция отново в мишена на нападения, предупреждава доклад на разузнаването, предаде БГНЕС.

Главната дирекция по сигурността в Анкара изпрати доклада от националната разузнавателна служба МИТ до всички 81 регионални дирекции. В него се посочва, че бойците на Ислямска държава подготвят кървави акции с отвличане на самолети и саботажи, най-висока е степента на риска за Истанбул, Газиантеп, Анкара, Анталия и Измир.

Докладът е от 12 октомври с гриф „спешно“, сред основните цели на ударите е и Евразийският тунел под Босфора, който по план трябва да бъде пуснат в експлоатация на 20 декември т.г., уточнява днес в.“Джумхуриет“.

Разузнавателните данни сочат, че ислямските терористи планират атаки в сектора на турската авиация и залагат експлозиви в различни електронни устройства, ще скрият в самолетите ножове, бръснарски ножчета и различни други остриета. Нападенията ще бъдат отмъщение за завзетите от турските въоръжени сили и сирийската свободна армия територии, контролирани от джихадистите, в рамките на военната операция „Щитът на Ефрат“.

„Терористичните атаки от страна на „Ислямска държава“ напоследък се увеличиха изключително много на територията на страната. Под заплаха е цялостната инфраструктура на обществения транспорт – метрото, автогари и жп гарите, морските превози, мостовете, летищата. Всичко това може да доведе до крайно тежки загуби“, се подчертава в предупреждението до регионалните дирекции на силите за сигурност. Дадени са указания за възможно най-висока бдителност, повишена е степента на риска.

Освобождението на Мосул застрашава и сигурността на Европа, пише в.“Сабах“ като се позовава на кореспонденция от Германия в агенция „Доган“. Цитирано е изявление на еврокомисаря по сигурността Джулиан Кинг пред в. “Ди Велт“, в което се казва, че завземането на Мосул, крепостта на ДАЕШ в Северен Ирак, ще принуди оттеглящите се бойци да се насочат към Европа.

„Това е изключително голяма заплаха и ние трябва да бъдем подготвени. В районите на сраженията се намират около 2 500 бойци, заминали от Европа. Ще стане както в Афганистан – част от тях ще загинат в боевете или ще се насочат към други горещи точки, а накрая една част ще се завърнат в Европа. Няма опасност обаче от масово завръщане. Но и една малка група терористи ще предизвика огромна заплаха. Затова ние трябва да сме подготвени и да намалим европейския избор на терористите“, подчертава Кинг. Той предупреждава още, че със сигурност те ще опитат да влязат в страните от ЕС с фалшиви документи и призовава към засилване на стандартите за сигурността. 

 

#ислямска държава #Щитът на Ефрат #МИТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »