Военни от 68-ма бригада „Специални сили” показаха уменията си

Военни от 68-ма бригада „Специални сили” показаха уменията си
БГНЕС
A A+ A++ A

Командосите от 68-ма бригада „Специални сили” демонстрираха умения на празника си и в София. Днес отбелязваме Деня на военния парашутист и военните от бригадата показаха пред публика в градинката до Народното събрание ръкопашни бойни техники, пише БГНЕС.

18 октомври е определен за празник на военния парашутист от Българската армия с решение през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, като открива пътя за настъпление на Българската армия. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България със заповед на Командващия Първа Българска армия в „Алеята на парашутиста” в централните Софийски гробища.

И на празника командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев не скри, че съставът й не е попълнен. „Некомплектът, особено в бойните формирования е голям – много по-голям от това, което нормално може да бъде допустимо”, каза той макар да не посочи цифра.

„Хората никога не стигат, първо защото задачите непрекъснато се увеличават, знаете колко нови задачи има армията като цяло и специалните сили в частност, особено като основно средство за противодействие на новите рискове и заплахи. Проблемът с хората, ще бъде решен, тогава когато войнишката професия стане действително конкурентноспособна на пазара на труда в България”, посочи той. Явро Матеев и припомни, че в момента се обявяват конкурси, но поради една или друга причина няма достатъчно кандидати.

„Силно се надявам, че държавното ръководство на страната - военното, политическо ръководство на министерството, ще финализират това, което са започнали като усилия и работа в последно време, така че професията на войника в българската армия и на войника в специалните сили да бъде привлекателна не само от гледна точка на дух и това да служиш на родината, а привлекателна от гледна точка на това и да бъде добре заплатена”, каза той.

Генерал Матеев допълни, че имат нужда от нова техника и въоръжение. Автомобилната техника, комуникационните средства - голяма част от тях са все още стари образци. „Между 10 и 15 процента са новите образци”, посочи той. Това, с което могат да се похвалят командосите през тази година е, че след упорити битки усвоили нов тип основен боен десантен парашут МС6.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"