Плевнелиев: Да създадем новата средна класа

Плевнелиев: Да създадем новата средна класа
Плевнелиев говори и за т.нар. триъгълник на знанието – държава, бизнес, наука, като подчерта, че държавата трябва да играе своята активна роля в този процес. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да създадем новата средна класа – ефективна, гъвкава, технологична, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на първото заседание на Съвета по образование и наука.

Днешната тема е „България 2020 и националните приоритети в образованието и науката“, каза държавният глава.

Той подчерта, че България трябва да развива човешкото знание и иновациите, да засили позициите си по пътя на високите технологии и индустрията с висока добавена стойност чрез подготовка на млади, добре образовани кадри.

Плевнелиев даде за пример капитализацията на социалната мрежа „Фейсбук“, която се оценява на 100 млрд. долара, и БВП на България, който е плод на усилията на над 7 млн. души и който е 40 млрд. евро.

„Разликата е очевидна и на дневен ред е изграждането на качествен човешки капитал, а изграждането на личности е необходимо да стане национална кауза“, посочи президентът.

Той отбеляза и някои неблагоприятни тенденции за страната. Младите хора в България най-късно излизат на пазара на труда в Европа – на 22 години, докато в Европа възрастта е 20 години.

Причината Росен Плевнелиев вижда в липсата на достатъчно практически опит у младите.

Друга неблагоприятна тенденция е, че делът на младите предприемачи е много нисък в България - едва 3,4%, чувствително по-нисък от средния за Европа. За сравнение, в Румъния тези проценти са 11.3.

Нисък е броят и на самонаетите хора в България – 5.7%, докато в съседна Румъния е 11.4%.

Плевнелиев говори и за т.нар. триъгълник на знанието – държава, бизнес, наука. Той подчерта, че държавата трябва да играе своята активна роля в този процес и припомни, че инвестициите в човешкото знание са доказано най-печелившите.

Държавният глава обърна внимание на необходимостта от усъвършенстване на уменията на учителите и преподавателите, за осъвременяването на учебниците, за подобряването на системата за оценяване в сферата на образованието и други.

Искаме имената, с които се гордеем, да бъдат повече в България, каза Плевнелиев. Той отново акцентира на това, че ключовият момент за българите е да намерят най-добрите възможности за сътрудничество между държавата, изследователските центрове, университетите и бизнеса, като търсят в стратегията България 2020 нови стратегически решения.

#Росен Плевнелиев #президент #държавен глава #България 2020 #Фейсбук #България #Румъния #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"