Непоносимост към лактоза

Непоносимост към лактоза
A A+ A++ A

Лактозна непоносимост (или още лактазна недостатъчност) означава, че организмът ви не може да разгради и усвои лактозата – основната захар в млякото (и останалите млечни продукти). Касае се по-скоро за индивидуална особеност, за състояние, отколкото за болест. Симптомите обаче могат да ви причинят голям дискомфорт.

Дефицитът на лактаза – ензима, отговорен за разграждането на лактозата, е водещата причина за лактозна непоносимост. Според научни проучвания и изследвания продукцията и активността  на лактазата намалява с възрастта. Причината най-вероятно е чисто еволюционна поради зависимостта на новороденото от млякото като единствена храна и значително по-малката роля на млякото в диетата на възрастния човек. Това означава, че лактозната непоносимост може да се прояви във всяка възраст. Много хора имат ниски нива на лактаза, но диагноза „лактозна непоносимост“ се поставя само на тези, които имат признаци и симптоми.

Лактозната недостатъчност може да се контролира  успешно чрез внимателно изготвяне на диета с елиминиране на млечните продукти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"