Цветанов: Всички партии замесени с организираната престъпност

Цветанов: Всички партии замесени с организираната престъпност
Според Цветанов организираната престъпност е интегрирана от началото на прехода от всички политически партии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската организирана престъпност е била толерирана от политическата класа в България през последните 20 години, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Коментарът му бе във връзка със специализираната полицейска операция „Кокаинови крале“, проведена съвместно с италианските служби.

При нея в понеделник бяха задържани 30 души, сред които 15 българи, за трафик на кокаин в Италия. Ръководител на българската група е задържаният неотдавна в Созопол Евелин Банев – Брендо.

„Самото израстване на това ниво на Брендо и неговите съратници в тази организация не е станало без съгласието или бездействието на българската държава“, отбеляза Цветанов по ТВ7.

По думите му организираната престъпност е интегрирана от началото на прехода от всички политически партии.

„Винаги, когато МВР е започвало да работи добре, е започвал натиск от определени политически партии с искане за рокади и промени в структурите, което е довело до невъзможността за борба с организираната престъпност. Самият Брендо е човек с огромен финансов ресурс, който в годините на прехода е успял да се впие в държавното управление. Хора от подземния свят като Брендо, Иван Тодоров – Доктора, и Алексей Петров са били свързани с висши постове във властта и затова евроатлантическите партньори са отказвали да работят с нас“, добави той.

Цветанов призова лидерът на БСП Сергей Станишев и тогавашното ръководство на МВР да отговорят за тези протекции.

„С вчерашната операция успяхме да измием един огромен срам, който страната ни трупаше в европейски план, и то за това, че 2007 година, когато е започнала операцията, е имало изтичане на информация и една яхта в Карибския басейн е изоставена с огромно количество кокаин. През 2008 г., когато е правена сериозна оперативна среща между българската страна и швейцарската, испанската, италианската, тогава два часа по-късно цялата информация е изтекла и италианските власти са преценили, че няма да работят с българските власти по групата на Брендо“, посочи министърът.

Той подчерта, че България е спечелила доверие с операция „Кокаинови крале“.

Делото за пране на пари срещу Брендо е започнато 2007 г. и още сме в съдебен процес и не знаем кога ще свърши, каза още Цветанов.

Евелин Банев, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и Симо Крайчев са подсъдими в България за пране на над 2 млн. евро от наркотици и контрабанда.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #България #Кокаинови крале #Италия #Созопол #Евелин Банев #Брендо #преход #МВР #Иван Тодоров #Доктора #Алексей Петров #БСП #Сергей Станишев #Карибския басейн #Моника Добринова #Десислава Дишлиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »