„Жена сензор” плаши перничани с прогноза за нов трус

„Жена сензор” плаши перничани с прогноза за нов трус
Жителите в областта, уплашени от подобни информации, вече са депозирали стотици жалби до кмета на Перник Росица Янакиева. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Нова „прогноза“ за силно земетресение отново уплаши перничани, след като седмица след силния трус в района от 5.8 по Рихтер самопровъзгласила се за жена-сензор Мая Попова публикува прогноза за предстоящо ново земетресение.

„Опасявам в следващите няколко дни и до две седмици най-късно на територията на страната да има СИЛЕН ТРУС, съпоставим с досегашните стойности. Вероятни дати – до четири-пет дни 27-28-29-30-31 МАЙ... И НЕ ПО-КЪСНО ОТ 5-10-15-ти ЮНИ. Оставям ви с надеждата че всичко ще се размине с по-малки осезаеми трусове и скоро ще си отдъхнем“, е написала Попова (запазен е оригиналният правопис – бел. ред.), предаде Дарик.

Жителите в областта, уплашени от подобни информации, вече са депозирали стотици жалби до кмета на Перник Росица Янакиева. Хората са готови да подведат Попова под съдебна отговорност заради публикациите й.

Това всъщност няма да е прецедент в съдебната пракика. Преди четири години Емил Лещански създаде паника в Хасково с прогнозите си за разрушително земетресение по Великден.

Тогава той бе обвинен по чл. 326 от Наказателния кодекс за разпространяване на невярна информация.

Този път, само ден след силното земетресение на 22 май, в. „24 часа“ публикува изказване на сеизмолога Бойко Рангелов, който също съобщи за очакван трус.

Той обаче се застрахова и обясни, че това е песимистичният вариант, а самият той очаква по-скоро да „се развие оптимистичен“ и земята да се успокои.

Прогнозата му, само часове след като трус със сила 5.8 по Рихтер беше усетен в цялата страна, уплаши българите и отново повдигна дебат по темата за предсказването на земетресения.

Лъжливите прогнози за трусове могат да нанесат много повече щети, които да са съпоставими дори с тези от реален земен трус, споделиха тогава читатели на Дарик.

„Всяко обявено предсказване на земетръсна катастрофа в последния момент, въз основа на краткосрочни предвестници, може да има „ефект на ядрен взрив“ – паника и неконтролируем хаос с последствия“, потвърждават и експерти в областта.

Те от години се опитват да разработят схеми за прогнозиране на земетресения. И до днес обаче не може да се говори за устойчиви успехи в научното прогнозиране на земетресенията, не е създаден и адекватен модел за оповестяване на наближаващата земетръсна опасност.

#сеизмолог #Бойко Рангелов #Наказателния кодекс #Великден #Хасково #емил Лещански #кмет #Росица Янакиева #Перник #Рихтер #трус #земетресение #Мая Попова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"