Историческа среща на сирийската опозиция в България

Историческа среща на сирийската опозиция в България
От Министерството на външните работи отбелязват, че срещата в Правец е първото подобно събитие, което събира на едно място трите основни опозиционни групи. Снимка: amnestyusa.org
A A+ A++ A

Представители на сирийската опозиция в лицето на Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок се събраха на среща в Правец и приеха декларация относно клането в Хула и убийствата и в други градове в Сирия.

Министерството на външните работи на България определи срещата като историческа, предаде Дарик.

Текстът на декларацията беше огласен на брифинг след срещата от представителите на сирийската опозиция. На пресконференцията присъства и министърът на външните работи Николай Младенов,отбелязва БТА.

Сирийската опозиция призовава Съвета за сигурност на ООН и международната общност незабавно да се намесят в защита на мирното население и да сложат край на престъпленията на режима чрез решителни и недвусмислени резолюции по Глава Седма от Устава на ООН.

Сирийската опозиция апелира Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество да застанат до сирийския народ и да окажат хуманитарна помощ на бедстващото население.

Според декларацията оставането на власт на сирийския режим води до ескалация на риска за страната и региона, поради което сирийската опозиция потвърждава необходимостта от цялостно премахване на режима и неговите символи.

Представителите на сирийската опозиция се обръщат и към държавите, подкрепящи режима, и към колебаещите се страни и ги призовават да заемат решителна позиция в подкрепа на „благословената революция на сирийския народ и постигане на целите му“.

Председателят на Сирийския национален съвет Бурхан Галиун посочи, че сирийската опозиция осъжда клането в Хула и приканва световната общност да осъди последните събития в Сирия по категоричен начин.

Според него, ако Съветът за сигурност не поеме своята отговорност, надеждата е това да бъде направено от групата „Приятели на Сирия“.

Обединението на опозицията е гаранция за успеха на революцията, обобщи Абдулхаким Башар от Кюрдския национален съвет.

Тази среща изпраща силно послание към Башар Асад, че се обединяваме и че този режим ще падне, посочи Уейнан Ал Джабра Асси от Националния блок на сирийските племена.

Външният министър Николай Младенов каза, че срещата е целяла постигане на максимално ниво на съгласие на опозицията в Сирия относно случващото се в страната.

България заедно със своите партньори от ЕС осъжда зверствата, на които станахме свидетели последните дни, заяви той и добави, че подкрепата за плана на Кофи Анан остава категорична.

От Министерството на външните работи отбелязват, че срещата в Правец е първото подобно събитие, което събира на едно място трите основни опозиционни групи.

#Сирийския национален съвет #Правец #Хула #Сирия #Министерството на външните работи #Николай Младенов #външен министър #Съвета за сигурност #ООН #Башар Асад #Сирия #Кофи Анан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"