Божидар Данев: Въгледобивът е обречен заради ниската цена на електроенергията

Божидар Данев: Въгледобивът е обречен заради ниската цена на електроенергията
Източник: БНР
A A+ A++ A

Ниската цена на електроенергията, която изкупува НЕК, за сметка на високата цена на електроенергията от американските централи смачква въгледобива и това е отрасъл, който е тотално обречен. Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, предаде БНР.

Той мотивира това крайно становище с драстичния спад в цената на горивата и  намаляващата цена на възобновяемите енергийни източници световен мащаб. Данев изтъкна още, че по силата на Монреалското споразумение през 2020 година при производството на електроенергия вече ще плащаме не 10 долара на тон емисии, както досега, а 50 долара.

Държавата трябва да започне да мисли какво ще прави с всички тези работници и как ще ги мотивира за прехвърляне в други отрасли, каква преквалификация ще им направи, категоричен бе Данев. Той изтъкна, че в основата на всичко е нереформираната енергетика. "Правим каскада от политически грешки. Политическите грешки дават натрупвания и избиването на тези политически грешки започва – дали е „Бобов дол“, дали „Черно море“, дали ще бъдат откритите рудници в Димитровград, защото в дългосрочен план и те са обречени. Това е животът. Технологично въгледобивът е обречен. Либерализирахме и пазара на електроенергия, който прави всички тези рудници излишни", коментира той.  

Здравеопазването, образованието и енергетиката са три болни системи, които се нуждаят от сериозна реформаторска смелост, смята Данев.

Докато не направим механизъм за икономическите параметри на минималната работна заплата ще смятаме, че е крайно ретроградно правителството да решава административно каква да е МРЗ, добави още Божидар Данев. Той обвини в глухота както политиците, така и синдикалистите по отношение на минималните осигурителни прагове и ги нарече ретрограден инструмент.

Биете се с този, който не е ваш враг. След една война, независимо кой печели, и двете страни са в много по-лошо състояние, коментира президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов

#Божидар Данев #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »