Сеизмолози: Румъния влиза в период на интензивни трусове

Сеизмолози: Румъния влиза в период на интензивни трусове
Румънски медии съобщиха, че според местни сеизмолози следва период, в който страната ще бъде разтърсена от земетресения с голяма интензивност, но те няма да са опустошителни. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Сеизмичната активност в Югоизточна Европа продължава, като се очаква да обхване и северната съседка на България.

Румънски медии съобщиха, че според местни сеизмолози следва период, в който страната ще бъде разтърсвана от земетресения с голяма интензивност, но те няма да са опустошителни, предаде bTV.

Директорът на Националния институт по геофизика Мирча Радулиан заяви за всекидневника „Либертатя“, че Румъния влиза в период с повишена сеизмична активност, но тази ситуация не трябва да предизвиква безпокойство.

„Земетресения над 6-а степен се случват всеки ден или веднъж на два дни по света – не са необичайни събития. Все пак тези над 8-а степен са по-редки – горе-долу по едно на година. Забелязахме обаче засилване на сеизмичната активност след 2000 г.“, казва Радулиан в интервюто.

По думите му цикличността на природното явление и сеизмологичната статистика за страната показват, че трус от 6-а степен по Рихтер би трябвало да се случи в Румъния в съвсем близко бъдеще.

Според друг сеизмолог – Джордже Пуркару, земетресение между 6.3 и 7.1 степен ще разлюлее Румъния още тази година.

Този уикенд във Вранча бяха регистрирани два труса – един от 4-та степен в събота сутринта и един от 3.5 степен в неделя сутринта.

#Югоизточна Европа #България #Румъния #Националния институт по геофизика #трус #Рихтер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"