Гранулом

Гранулом
A A+ A++ A

Грануломът е малък, ограничен от околната тъкан, участък, оформил се в резултат на тъканна увреда при инфекция например. Гранулом най-често се открива в белия дроб, но може да се установи също и в други органи. Обикновено не се придружава от оплаквания, пациентът няма специфични симптоми, а грануломът се открива случайно на рентгенова снимка по друг повод.

Грануломът не е рак! Въпреки че е доброкачествено образувание, може да наподобява рак на рентгеновата снимка, ако е калциран.

В България най-често причина за образуване на гранулом е туберкулозата – хронично-рецидивиращо инфекциозно заболяване, засягащо най-често белия дроб. Грануломът при туберкулоза се нарича туберкулом и е признак, че пациентът е боледувал от туберкулоза. Може да се открие в почти всички органи дори години след прекарана туберкулозна инфекция. Туберкуломът има специфичен клетъчен строеж и може да се докаже чрез изследване.

Друга възможна причина за образуване на гранулом е хистоплазмозата – гъбично заболяване, засягащо предимно белите дробове. Повечето хора с хистоплазмоза никога не разбират, че са боледували от това заболяване. На рентгеновата снимка се открива гранулом с плътност, подобна на тази на костите.

Диагнозата гранулом може да се постави по рентгеновата находка (ако грануломът е калциран) или на скенер (ако не е калциран достатъчно, за да се установи на рентген).

Тъй като образуването на гранулом е продължителен процес и е възможно болестта да не е активна при откриването му, то най-често лечение не се налага.

Тук не разглеждаме гранулома от зъбен произход.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »