Русинова: България цени концепцията на ЕК за уменията на работната сила в Европа

Русинова: България цени концепцията на ЕК за уменията на работната сила в Европа
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

България цени високо новата програма за умения на работната сила в Европа. За да се превърне в ефективен инструмент, концепцията трябва да се насочи към преодоляването на несъответствията между актуалните знания и умения на работната сила и реалните потребности на пазара на труда. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика днес в Люксембург, съобщиха от пресцентъра на МТСП, предаде Фокус.

„Адаптирането на системите за образование и обучения към новите реалности също е от съществено значение за преодоляването на този дисбаланс“, добави тя. Сред акцентите в дебатите бяха обсъждането на концепцията на Европейската комисия за новите умения, които ще са необходими на работната сила в Европа, интеграцията на трайно безработните и досегашното изпълнение на инициативата за младежка заетост.

Съветът на ЕС обсъди и предложение за директива на Съвета във връзка с изпълнението на Конвенцията на МОТ за условията на труд в сектора на риболова. В изказването си по темата министър Русинова заяви, че не трябва се вземат решения, които ще повишат административната тежест за българските работодатели в сектора.

Пред Съвета на ЕС министър Русинова акцентира върху необходимостта от подобряване на прогнозите за търсенето на работници с определени знания и умения във всеки сектор. Тя представи законодателната инициатива на българското правителство, която дава възможност социалните партньори да участват активно в краткосрочните прогнози за потребностите на пазара на труда. 

„Тази възможност ще направи по-ефективно използването на европейските и националните ресурси, които се ползват от България за повишаване на квалификацията и уменията на работната сила“, каза Русинова. Като ключов инструмент за увеличаване на заетостта сред младите хора тя посочи намирането на решения за активизиране на тяхната мобилност в рамките на ЕС. „Новите подходи трябва да са съчетани с повишаването на ключовите компетентности на младите хора в областта на чуждоезиковите и дигиталните знания и умения“, подчерта министър Русинова.

Министърът на труда представи политиките на България за преодоляване на проблема с дълготрайната безработица. В изказването си тя акцентира върху разнообразните възможности за обучение, квалификация, стажове и чиракуване, които имат положителен ефект за по-бързата интеграция на пазара на труда. 
„В България продължително безработните намаляват. През август 2016г. техният брой е 111 097, което е с 1,2 процентни пункта по-малко отколкото през юли. На годишна база броят им се е понижил с близо 31 000 души“, посочи министър Русинова.

„В бюрата по труда дългосрочно безработните получават адекватни услуги, насочени към индивидуалния им профил и специфичните им потребности. Подкрепата се допълва от психологическо подпомагане, кариерно консултиране и трудова медиация“, каза Русинова. Сред най-ефективните подходи за трудовата интеграция на продължително безработните тя посочи създаването на центрове за заетост и социално подпомагане.

 

#МТСП #Зорница Русинова #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »