Анализатори: „Чалга политиката” на Уорлик го провали

Анализатори: „Чалга политиката” на Уорлик го провали
Според анализаторите най-големият проблем на Уорлик е бил в това, че не е успял да опознае българския народ и не е намерил точната форма за работа в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Джеймс Уорлик не напипа вярната формула за общуване с българския народ, смята анализаторът Боян Чуков.

Според него най-големият проблем на Уорлик е бил в това, че не е успял да опознае българския народ и не е намерил точната форма за работа в България.

„Версията с шистовия газ не е сериозна по простата причина, че предишният посланик – например Нанси Макълдауни – би трябвало също да бъде отзована по същия начин, защото тогава имаше битка „Южен поток“ – „Набуко“, която в момента затихва в полза на „Южен поток“. Тогава тя не промени позицията на нашето правителство и това даже й съдейства като добър професионалист да вземе далеч по-висок пост от посланик в София“, заяви Чуков по БНР в понеделник.

„Проблемът е следният: всеки един посланик защитава своите национални интереси, но самият той решава по какъв начин да го прави и как да го прави най-ефикасно, съобразявайки се с местната специфика“, обясни той.

„Ако се направи сравнение в поведението и амплитудата на поведението на американския посланик и на другите посланици в София, ще видим, че той рязко се отличава. Може би той бе повлиян и от т.нар. „чалга политика“, която имаме в България вече 2-3 години, може би това е някакъв вариант на „чалга дипломацията“. Считам, че в никакъв случай с този начин на поведение той не повиши имиджа на САЩ в България. Това според мен е главният проблем“, каза още Чуков.

„Трудно ще разберем точните причини. До мен стигна една полуофициална версия от Държавния департамент – можем да смятаме, че той е довършил мандата на Нанси Макълдауни, която се задържа по-малко от година в България. Така излиза сметката. Но ако тази версия стане официална, ще е прикриване на нещо. Ще разберем дали е отзован, защото лошо се е справил или не, като му видим по-нататъшната кариера. Имам чувството, че той не си намери фокуса на присъствието в България“, коментира от своя страна анализаторът Евгений Дайнов.

„(Уорлик) Отначало обяви, че няма да бъде просто някакъв си пореден дипломат, а иска да бъде представител на американския народ към българския народ, което беше мащабна заявка за много важна промяна във фокуса на работата на един посланик. Той се плъзна по някакви PR акции, участие в телевизионни сериали, ходене по планини и баири и не си намери онзи фокус, който да го направи необикновено ефективен посланик. От дипломатическата му дейност не видях да има някаква ефективност и може би това е, ако е отзован предсрочно“, каза още той.

„Понеже се опита да направи някаква невъзможна сглобка на представител на народа, пък дипломат на САЩ, затова се плъзна по повърхността и започна да участва в някакви „чалга политики“, добави анализаторът.

Дайнов определи Марси Райс като „тежка артилерия“. За Уорлик Дайнов допълни:

„Той имаше поведение, което би сработило в някакво малко градче в Кънектикът например. Той не разбра какво може и трябва да свърши в България“, заключи Евгений Дайнов.

#Джеймс Уорлик #посланик #България #САЩ #Евгений Дайнов #Боян Чуков #Южен поток #Набуко #Нанси Макълдауни #София #Държавния департамент #Кънектикът #Марси Райс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »